Rata inflației scade puţin, dar nu trece mai jos de 7%

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În luna noiembrie curent, rata anuală a inflației a constituit 7.3%, fiind cu 0.6 puncte procentuale inferioară celei din luna precedentă. Această scădere a fost determinată de factori de natura ofertei, de efectul unei perioade de bază scăzute din anul precedent și în pofida creșterii unor tarife la serviciile comunale.

Conform Băncii Naționale a Moldovei, cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației au avut-o prețurile la produsele alimentare, fiind cu 0.4 puncte procentuale inferioară celei din luna precedentă. Contribuția inflației de bază la traiectoria ratei anuale a inflației a fost similară lunii precedente.

Impactul prețurilor la combustibili s-a majorat până la 0.5 puncte procentuale, iar cel din partea serviciilor reglementate a fost cu 0.3 puncte procentuale sub nivelul lunii precedente și a constituit 1.4 puncte procentuale.

Rata inflației lunare a consemnat un nivel de 0.7%, determinată de creșterea prețurilor la produsele alimentare, a prețurilor la mărfurile nealimentare și a prețurilor la servicii.

Rata anuală a inflației de bază a înregistrat în luna de referință valoarea de 5.0%, fiind cu 0.1 puncte procentuale superioară celei din luna precedentă.

Totodată, rata lunară a inflației de bază în luna noiembrie a constituit 0.5%. Cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la subcomponentele: „țigări”, „întreținerea zilnică a gospodăriilor”, „încălțăminte” și „îmbrăcăminte”.

Majorarea prețurilor la produsele alimentare față de luna octombrie 2017 cu 1.1% a fost determinată, în special, de creșterea prețurilor la „ouă” (17.2%), la „legume proaspete” (6.0%), la „cartofi” (3.4%), la „lapte și produse lactate” (0.9%), la „grăsimi” (0.7%) și la „carne, preparate și conserve din carne” (0.5%).

Rata anuală de creștere a prețurilor la produsele alimentare a constituit 9.6%, fiind cu 1.0 puncte procentuale inferioară celei din luna octombrie 2017 și cu 6.4 puncte procentuale mai mare celei din luna noiembrie 2016.

În luna noiembrie 2017, prețurile la combustibili s-au majorat cu 1.8% față de nivelul lunii precedente. Această evoluție a fost influențată, preponderent, de creșterea prețurilor la „carburanți” cu 1.9%, generând o contribuție de 1.1 puncte procentuale.

Ritmul anual al creșterii prețurilor la combustibili în luna noiembrie 2017 a constituit 7.4%, fiind superior cu 1.2 puncte procentuale nivelului din luna precedentă și cu 8.5 puncte procentuale celui înregistrat în noiembrie 2016.

În luna de referință, prețurile la serviciile și produsele reglementate s-au diminuat cu 0.1% față de luna octombrie curent, fiind determinate de diminuarea cu 0.8% a prețurilor la medicamente. Tarifele la serviciile transportului aerian au crescut cu 1.5% și la serviciile transportului feroviar internațional au scăzut cu 2.7%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...