Rasmussen: Rusia folosește în estul Ucrainei aceeași strategie ca în Crimeea

by Genko Genko

Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, aflat într-o vizită la București, a declarat într-un interviu pentru TVR că Rusia folosește în estul Ucrainei aceeași strategie ca în Crimeea.

”Rusia a recurs și la acțiuni militare ilegale, dar și la agenți secreți care au încercat să destabilizeze situația din Crimeea și să asigure un pretext pentru ocupație. Aceste lucruri au existat și au dus la anexarea ilegală a Crimeei”a declarat oficialul NATO.

Citește și: (VIDEO) Rasmussen: Nu am nicio îndoială că Rusia își va crește presiunea în Moldova

”Acum, același lucru se vede și în partea de est a Ucrainei și este clar că Rusia este foarte implicată în destabilizarea situației din estul Ucrainei, iar acest lucru poate fi folosit pentru o posibilă intervenție, eventual mai târziu. Nu se știe dacă va avea loc această intervenție, dar această opțiune rămâne deschisă nu în ultimul rând pentru că Rusia și-a pus la dipoziție la granița cu Ucraina forțe militare în număr mare”, a continuat acesta.

Totodată, el a dat asigurări că NATO este pregătită să-și apere ”orice bucățică din teritoriul său” și că organizația ia măsuri în acest sens.

”Toate măsurile noastre sunt pur defensive. Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că forțele militare sunt pregătite pentru orice eventualitate și, evident, acesta este și un semnal clar pe care îl transmitem potențialilor agresori și anume nici să nu se gândească să agreseze un aliat NATO. Vă pot asigura că suntem pregătiți să apărăm fiecare bucățică a teritoriului NATO”, a spus Rasmussen.

CITIȚI ȘI...