Raportul KROLL deja a fost cenzurat

by Genko Genko

Raportul companiei americane Kroll Associated UK Ltd, în care societatea civilă își punea mari speranțe, a devenit taina sub 7 peceți. Raportul a fost examinat de către guvern cu ușile închise. Sub diferite pretexte guvernanții îl țin în secret pînă-n prezent.

Experții și exponenții societății civile consideră că raportul va fi publicat doar atunci, cînd din el vor fi eliminate informațiile privind implicarea politicienilor în “jaful secolului“:

În raportul care va fi dat publicității vor lipsi pasajele ce se referă la nume concrete. Procuratura, CNA şi celelalte instituţii se află la cheremul oligarhilor de la guvernare. Adevărul despre furtul de la cele trei bănci ar putea ieşi la iveală numai dacă va fi schimbată elita politică a ţării. Numai aşa ar putea ca vinovaţii să fie atraşi la răspundere, iar banii restituiţi” –  Valentin Dolganiuc, analist politic.

Această secretizare a documentului vine mai mult să protejeze instituțiile abilitate cu funcții de control și urmărire penală. În acest raport, în cazul în care mai multe detalii apar în public, ar putea să apară și nume ale acestor persoane care conduc instituții aflate în captivitate” – Veaceslav Negruţă, fost ministru al Finanțelor.

Trebuie să fim foarte realişti că nu vor urma arestări, nu vor urma reţineri sau informaţii relevante atâta timp cât cei de la PG, CNA şi toate organele sunt sub control foarte riguros. În Republica Moldova exista astăzi două clanuri, două centre de decizii politico-economice şi sociale. Şi există al treilea care ţine frâiele, care-i Voronin. Aici e clanul lui Plahotniuc şi asta-i clanul lui Filat” – Gheorghe Costandachi, expert economic.

Declaraţia alianţei de guvernare privind publicarea raportului este un joc din partea politicienilor. Nu mă interesează în esenţă acest raport Kroll, dar mă interesează cine sunt figuranţii acestui furt de proporţii, mă interesează ca banii să fie restituiţi, iar vinovaţii condamnaţi” – Viorel Gârbu, expert economic.

Vlad Filat a declarat că raportul trebuie făcut public pentru că “se fac multe speculaţii, interpretări, insinuări”, Adrian Candu l-a rugat pe  Dorin Drăguțan  să facă public acest raport, iar Dorin Drăguțan a promis că raportul va fi făcut public. Nu avem nici un motiv să-i credem pe cuvînt pe acești indivizi dubioși, care umblă cu ghetele pe dos, întind intenționat rîzîna, o ard dubios și nu se pot debarasa de prostescul obicei să se folosească de cioara boită pe post de papagal. Însă, chiar dacă într-al nouălea ceas și-l vor publica, la sigur o vor face după ce domnii maiori vor finisa cenzura.

Unicul ministru care s-a comportat bărbătește și a cerut tranșant publicarea raportului, dînd dovadă de curaj și caracter, este  doamna Maia Sandu: ”Am aflat multe lucruri noi din raportul Kroll. Apar şi nume de persoane din prima linie, dar care nu sunt anchetate. Întrebarea mea este, de ce aceste persoane sunt în libertate. Pentru că ele sunt primele care trebuie anchetate. Am primit doar un răspuns că, Procuratura lucrează”. Ținînd cont că Procuratura este o instituție controlată de PDM, putem deduce cam cine se ocupă cu cenzurarea raportului.

Devine clar de ce în timpul negocierilor PDM nici în ruptul capului nu dorea să cedeze funcția de Procuror General. Anume  Lupu atunci s-a declarat categoric împotriva numirii unui străin în fruntea procuraturii generale. Vă aduceți aminte fraza lui Lupu moldovenii trebuie să fie conduşi de moldoveni”?

Acum i-am înțeles sensul – numai procurorii moldoveni au suficientă pregătire profesională ca să taie din raportul unei companii internaționale fără să se spalească pasaje cu nume concrete ale unor  politicieni moldoveni de rang înalt care au furat din băncile moldovenești banii moldovenilor.

Nu mai există dubii, raportul deja a fost cenzurat!

Oamenii însă oricum știu foarte bine cine sunt „eroii” furtului secolului, iar această convingere nu mai poate fi cenzurată și extirpată din memorie. Vă reamintesc că potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, Vladimir Filat și Vladimir Plahotniuc sunt considerați principalii vinovați pentru „furtul miliardului” din sistemul bancar.

Blogul lui Radu Frunzari

CITIȚI ȘI...