Raportul Comisiei privind alimentația copiilor în școli, votat de Parlament. Proces penal pe factori de conducere din cadrul ANSA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul a audiat astăzi raportul Comisiei speciale pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ. După audieri însă, deputații s-au pomenit în situația în care raportul a oferit prea puține informații, iar asta deoarece nu au avut statutul unei comisii „de anchetă”, iar comisiile speciale nu au aceste împuterniciri. Cu toate acestea, membrii comisiei au depistat că factori de decizie din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au interpretat eronat prevederile legii cu privire privind moratoriul asupra controlului de stat, intrat în vigoare la 1 aprilie 2016. Astfel, pe cazul dat, Procuratura Anticorupție a pornit un proces penal pe acest fapt.

În speță, potrivit președintelui Comisiei speciale, Radu Mudreac, persoanele publice din cadrul ANSA au aplicat moratoriul asupra controalelor de stat, chiar dacă acesta prevedea expres că „moratoriul nu se aplică asupra controlului efectuat în domeniul supravegherii de stat a sănătății publice”. „În acest context, Comisia specială a solicitat Procuraturii Generale să se expună asupra legalității emiterii ordinului cu privire la instituirea moratoriului emis de conducerea Agenției.

După audierea raportului, mai mulți deputați au menționat că acesta este „foarte lejer” și nu include nume de companii care au încălcat prevederile legii, aprovizionând instituțiile preșcolare cu alimente de calitate proastă. De altă parte, deputatul liberal-democrat Tudor Deliu a reiterat poziția pe care a exprimat-o în ziua instituirii comisiei când a cerut crearea unei Comisii „de anchetă” și nu a unei „speciale”. „Cu toții ne-am prins într-o cursă, pentru că Comisia specială nu are asemenea competențe și chiar din denumirea sa reiese că a avut drept scop „eficientizarea cadrului legislativ””, a spus Deliu.

Radu Mudreac a menționat că, chiar și după audierile organizate în cadrul comisiei, organele competente nu au venit cu unele propuneri privind modificarea cadrului legislativ. Astfel, Comisia a ajuns la concluzia că asigurarea copiilor din instituțiile preșcolare cu produse alimentare de calitate a fost pusă în pericol de „managementul defectuos, lipsa de integritate profesională a unor funcționari care s-au raliat la interesele economice ale unor întreprinderi”. Totodată, „unele entități ale administrației publice centrale și locale responsabile de asigurarea alimentației în instituțiile preșcolare de învățământ se eschivează de la implementarea prevederilor cadrului legislativ și normativ ce reglementează domeniul dat”.

În urma audierii și dezbaterilor din plenul Parlamentului, deputații au susținut aprobarea raportului care prevede că Guvernul va asigura implementarea de către autoritățile centrale și locale a prevederilor cadrului legal de reglementează domeniul alimentației copiilor și va prezenta Parlamentului în termen de 3 luni propuneri privind modificarea și completarea legislației, iar Procuratura Generală, în termen de 2 luni va informa Parlamentul cu privire la acțiunile întreprinse.

În perioada activității sale Comisia specială pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ s-au întrunit în 16 ședințe de lucru, și au efectuat 8 vizite de lucru inopinate la patru grădinițe din Chișinău și alte patru din raioanele Criuleni, Strășeni și Orhei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...