Raportul CE pe 2014 privind Republica Moldova: Intensificați lupta cu corupția și organizați alegeri corecte

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova a abordat în 2013 multe dintre recomandările-cheie ale Comisiei Europene din ultimul raport de progres, se menționează în raportul din 2014 dat publicității joi de CE în cadrul pachetului privind politica de vecinătate, fiind remarcate în principal parafarea Acordului de asociere cu UE și finalizarea implementării Planului de acțiune pentru liberalizarea vizelor.

Pe de altă parte, raportul cere Republicii Moldova să intensifice lupta împotriva corupției la toate nivelurile și să organizeze alegerile parlamentare din noiembrie acest an în conformitate cu standardele europene și internaționale pentru alegeri democratice.

În ciuda crizei politice care a lovit țara în prima jumătate a lui 2013 și care a amenințat procesul de transformare inițiat în 2005 de autoritățile din R. Moldova, alegerea unui nou guvern în mai 2013 a permis reluarea dialogului politic cu UE, se menționează în document. Acordul de asociere UE-Republica Moldova, care include și componenta de liber schimb, a fost parafat în noiembrie. Noi acorduri nu au fost semnate, dar s-au făcut eforturi semnificative pentru implementarea celor încheiate anterior în domeniul aviației, agriculturii, protecției civile, participarea la programele și agențiile UE și cooperarea în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC).

În 2013, notează documentul, R. Moldova a răspuns la multe dintre recomandările raportului de progres de anul trecut. Astfel, R.Moldova a finalizat implementarea Planului de acțiune pentru implementarea vizelor, a continuat reformele judiciare și pentru aplicarea legii, a început restructurarea cadrului anticorupție, a intensificat implementarea planului de acțiune pentru respectarea drepturilor omului, susținând populația romă, a continuat dialogul cu Tiraspolul și reformele dificile sectoriale și în domeniul reglementării.

Raportul remarcă faptul că s-au făcut pași în reforma justiției și combaterea corupției. Parlamentul Republici Moldova a adoptat în octombrie un pachet legislativ care înăsprește responsabilitatea disciplinară a judecătorilor și combate corupția în sectorul de justiție. De asemenea, a fost adoptat un pachet de legi anticorupție care permite sancțiuni mai dure pentru mită și acțiuni ilicite comise de polițiști. Nu în ultimul rând, CE remarcă faptul că a continuat depolitizarea și profesionalizarea administrației publice locale și centrale.

Evoluții pozitive s-au înregistrat și în domeniul drepturilor omului, în combaterea impunității pentru rele tratamente și tortură, în incluziunea populației rome.

Pe de altă parte, în raportul din 2014, R. Moldova este invitată să intensifice lupta împotriva corupției la toate nivelurile, în principal asigurând funcționarea deplină și independența Centrului Național Anticorupție, furnizând un cadru legislativ stimulativ pentru Comisia Națională de Integritate și prevenind influența neadecvată a intereselor de afaceri în toate sectoarele, inclusiv în sistemul judiciar și asigurând transparența achizițiilor publice și privatizărilor.

De asemenea, Republicii Moldova i se cere să deruleze alegeri parlamentare corecte la sfârșitul lunii noiembrie 2014, în conformitate cu standardele europene și internaționale pentru alegeri democratice. O atenție specială ar trebui acordată faptului de a nu schimba legislația electorală prea aproape de scrutin, pentru a evita ridicarea ștachetei pentru participanți în procesul electoral.

În același timp, Republicii Moldova i se cere să realizeze „progrese viguroase” în reforma justiției și a sistemelor de aplicare a legii, asigurând implementarea efectivă a strategiei de reformă a justiției și a planului de acțiune adiacent, finalizând reforma parchetului, continuând reforma structurală a Ministerului de Interne și întărind cooperarea judiciară și polițienească cu autoritățile din statele membre ale UE.

Consolidarea sistemului de protecție a drepturilor omului și a libertăților fundamentale, inclusiv prin completarea reformei instituției avocatului poporului, continuarea eforturilor pentru asigurarea libertății și pluralității peisajului media sunt alte recomandări din raport. În acest sens, CE solicită adoptarea de reguli pentru a crește transparența privind acționariatul media și a finaliza reforma televiziunii naționale.

Nu în ultimul rând, Republicii Moldova i se cere să prevină reapariția blocajelor instituționale prin revizuirea constituțională, încercând să întărească sistemul de verificare și control, clarificând competențele Curții Constituționale. Aceste procese ar trebui să fie inclusive și realizate în consultare cu Comisia de la Veneția.

Realizarea de progrese în reformele sectoriale și adaptarea reglementărilor la legislația UE pentru a putea implementa Acordul de asociere și componenta sa de liber schimb sunt alte recomandări din raport, care atrage atenția și asupra importanței creșterii gradului de conștientizare asupra beneficiilor Acordului de asociere cu UE.

De asemenea, R. Moldova ar trebui să se angajeze proactiv cu Transnistria pentru a dezvolta o viziune reciproc avantajoasă pentru un viitor comun și a permite agenților economici din Transnistria să se bucure de toate beneficiile DCFTA.

Continuare procesului de privatizare, cu o accentuare a transparenței și a responsabilității, noi pași pentru întărirea supravegherii sistemului bancar, aprofundarea reformei administrației publice și implementarea strategiei de descentralizare sunt alte recomandări economice ale documentului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...