Soluționarea diferendului transnistrean este în impas, iar politica Chișinăului în acest sens a eșuat

by Genko Genko

Soluționarea diferendului transnistrean este în continuare în impas, iar politica pașilor mici, lansată de autoritățile de la Chișinău în 2011, a eșuat, constată un raport privind reglementarea transnistreană, elaborat de Asociația pentru Politică Externă, una dintre principalele organizații neguvernamentale din Republica Moldova.

Potrivit raportului prezentat joi la Chișinău, perspectivele reglementării transnistrene nu sunt tocmai optimiste, în contextul în care formatul „5+2” (Chișinău, Tiraspol, OSCE, Rusia, Ucraina, plus UE și SUA) și-a demonstrat ineficacitatea și în condițiile în care șansele privind reluarea negocierilor sunt ipotetice.

În opinia directorului executiv al APE, Victor Chirilă, relansarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean ar putea avea loc doar dacă vor exista anumite cedări din partea ambelor părți și dacă se va ajunge la un compromis privind statutul politic special al regiunii in componența Republicii Moldova.

„Considerăm că reglementarea transnistreană a ajuns în impas. Practic, obiectivul major al politicii pașilor mici nu a fost atins, și mă refer la lansarea discuțiilor privind statutul special al regiunii transnistrene. Deocamdată, șansele ca discuțiile să fie reluate sunt ipotetice” a declarat Victor Chirilă, potrivit Radio Chișinău.

În același timp, expertul susține că Republica Moldova nu este deloc pregătită pentru a reintegra regiunea transnistreană, iar lansarea unor negocieri asupra statutului juridic special al regiunii este, în opinia sa, incertă și chiar riscantă, mai ales că nici administrația de la Tiraspol, dar nici autoritățile constituționale de la Chișinău nu manifestă interes real pentru astfel de negocieri.

CITIȚI ȘI...