(RAPORT) Libertatea presei în lume este amenințată: Cât de liberă este mass-media din Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Niciodată libertatea presei nu a fost atât de amenințată”, trage un semnal de alarmă organizația neguvernamentală Reporteri Fără Frontiere (Reporters sans frontieres, RSF) în raportul său pe 2017.

În clasamentul acesteia Republica Moldova se clasează pe locul 80 dintre cele 180 de țări incluse în top. Aceasta are un scor de 30,41, iar față de anul trecut a coborât cu 4 poziții. Spre deosebire de 2015 însă a coborât cu 8 poziții, atunci aflându-se pe locul 72.

Anul acesta, țara noastră se află între Armenia, care este pe locul 79 și Coasta de Fildeș, care este pe locul 81.

România se află pe locul 46, privind libertatea presei, iar Ucraina este pe locul 102. Pe primele trei locuri în clasament se situează țările europene: Norvegia, Suedia și Finlanda.

Libertatea presei cunoaște o situație „dificilă” sau „foarte gravă” în 72 de țări din cele 180 examinate, printre care China, Rusia, India, în aproape toate țările din Orientul Mijlociu, Asia Centrală și America Centrală, precum și în două treimi din țările africane.

harta0

Harta lumii creionată de RSF este invadată de roșu („dificil”) și negru („foarte grav”). Presa este liberă doar în 50 de țări din America de Nord, Europa, Australia și Africa de Sud, potrivit raportului.

„Obsesia supravegherii și nerespectarea secretului surselor trag în jos multe țări considerate până mai ieri drept model: Statele Unite ale Americii (43, în scădere două locuri), Regatul Unit (40, în scădere două locuri), Chile (33, în scădere două locuri) sau Noua Zeelandă (13, în scădere opt locuri)”, indică raportul.

Au regresat, de asemenea, Polonia (54), care „sugrumă financiar” presa independentă de opoziție, Ungaria (71) lui Viktor Orban sau Tanzania lui John Magufuli (83).

Rusia lui Vladimir Putin (148) rămâne, de asemenea, ancorată în partea de jos a clasamentului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...