(RAPORT) Integrarea europeană în Republica Moldova este excesiv de politizată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Implementarea în practică a Acordului de Asociere rămâne a fi principala problemă pentru autoritățile moldovenești. Rată statistică de realizare a Acordului de Asociere este de 63,1%, iar majoritatea măsurilor îndeplinite sunt de natură legislativă și atestă o serie de carențe care țin de punerea în aplicare defectuoasă sau întârziată a reformelor în domenii cheie de referință cum ar fi statul de drept, justiția, combaterea corupției la nivel înalt, funcționarea mass-mediei independente.

De asemenea, indicatorul statistic de performanță, nu reflectă neapărat și situația reală cu privire la rezultatele acțiunilor întreprinse. Implementarea în practică a Acordului de Asociere rămâne a fi principala problemă pentru autoritățile moldovenești. Aceasta este concluzia cheie a echipei de experți a Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), atestată la prezentarea de astăzi a Raportului alternativ de progres privind implementarea Acordului de Asociere.

„Deși se atestă o rată generală de realizare a PNAIAA 2014-2016 în proporție de 63.1%, aceasta nu reflectă neapărat și situația reală cu privire la acțiunile întreprinse în domenii cheie de referință cum ar fi statul de drept, justiția, combaterea corupției la nivel înalt, funcționarea mass-mediei independente. Implementarea în practică a Acordului de Asociere rămâne a fi principala problemă a autorităților moldovenești. Integrarea europeană este excesiv de politizată, atât la nivel intern, cât și geopolitic. Aceasta a diminuat suportul cetățenilor pentru opțiunea europeană, pe fundalul scăderii nivelului de încredere în instituții publice. Cu toate acestea, UE rămâne a fi cel mai importat partener economic și de dezvoltare al Republicii Moldova”, a spus Iulian Groza, directorul executiv IPRE.

De asemenea, prezentă la eveniment, Daniela Morari, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene a declarat: „Am putea spune că luna martie este dedicată Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, care se va sfârși cu Consiliului de asociere UE-Republica Moldova, care va avea loc la 31 martie 2017. Raportul IPRE este unicul document care conține o analiză de alternativă, care vine spre completarea eforturilor noastre. Este foarte important de a avea diferite viziuni și recomandări din partea societății civile, pentru a putea îmbunătăți actualul proces și de a face lucru împreună”.

IPRE va prezenta următorul Raport alternativ de progres privind implementarea Acordului de Asociere la sfârșitul anului 2017. Acesta va evalua în special calitatea și impactul măsurilor realizate în cadrul unor domenii prioritare ale Acordului de Asociere, identificate prealabil cu participarea experților din societatea civilă, autorităților publice și partenerilor de dezvoltare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...