Raport Freedom House: Republica Moldova este un stat cu presă „parțial liberă”

by Genko Genko

Situația presei în Republica Moldova nu s-a schimbat simțitor pe parcursul anului trecut, iar mass-media din ţara noastră continuă să rămână parţial liberă, arată raportul privind libertatea presei la nivel mondial, publicat astăzi de organizaţia internaţională Freedom House. Astfel, Republica Moldova în 2016 s-a clasat pe locul 118 din 199 de țări, cu o poziție mai sus decât în 2015.

Experţii au oferit Republicii Moldova un scor total al libertăţii presei de 56 de puncte, unde „0” echivalează cu „foarte bine”, iar „100” cu „foarte rău”. Libertatea presei din România și Ucraina nu s-a schimbat prea mult, acestea fiind pe locurile 73 şi, respectiv, 111, cu o poziție mai sus decât anul trecut. Rusia ocupă locul 174, față de 176, comparativ cu 2015.

La nivel regional, unde situația din Republica Moldova este analizată alături de alte 13 ţări din Eurasia, ţara noastră se află în top trei, împreună cu Georgia şi Ucraina.

freedom house1

Din totalul de 199 de ţări şi teritorii incluse în raport, 61 au fost calificate ca având presă „liberă”, 72 – presă „parţial liberă”, iar 66 – presă „privată de libertate”.

Aproximativ 45% din populația lumii trăiește într-o țară în care presa nu este liberă, relevă Freedom House, al cărei indice care măsoară libertatea presei la nivel mondial este la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani.

freedom house 3

Raportul subliniază că situația presei s-a degradat sensibil în mai multe țări, în special în Turcia, Polonia, Burundi, Bolivia, Serbia și Ungaria.

Tonul raportului publicat vineri este similar cu cel al raportului prezentat miercuri de organizația Reporteri fără Frontiere (RSF), în opinia căreia „libertatea presei nu a fost niciodată atât de amenințată”.

Citește și: (RAPORT) Libertatea presei în lume este amenințată: Cât de liberă este mass-media din Republica Moldova

13 din primele 14 țări ale clasamentului realizat de Freedom House sunt europene, cu Norvegia în frunte. La polul opus la clasamentului se află, la egalitate, Coreea de Nord și Turkmenistan.

Freedom House, care lansează raportul anual privind libertatea presei în lume încă din 1980, este un institut de cercetare cu sediul la Washington, al cărui obiectiv este promovarea democrației, libertăţii politice și a drepturilor omului în lume. Raportul detaliat privind starea libertăţii presei în Republica Moldova în anul 2016 urmează să fie publicat pe parcursul lunii mai.

CITIȚI ȘI...