Raport CJI: Jurnaliștii aplică tehnici de manipulare la reflectarea subiectelor politice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Instituțiile media ale căror proprietari fac parte sau simpatizează formațiuni politice continuă să transmită, prin știri, conținut tendențios și manipulator”, aceasta este concluzia celui de-al optulea raport de monitorizare „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton” (1 august 2017 – 1 octombrie 2017), lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) miercuri, 18 octombrie.

În perioada 1 august – 1 octombrie, CJI a monitorizat modul în care 12 instituții media din Republica Moldova au reflectat evenimentele socio-politice de actualitate. Principalele subiecte monitorizate au fost: declararea vicepremierului rus Dmitri Rogozin persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova, disputa dintre Guvern și Președinție privind participarea militarilor moldoveni la exerciții militare în Ucraina, protestul anti-guvernare organizat de opoziție pe 17 septembrie și manifestațiile pro-președinte, organizate de socialiști pe 24 septembrie.

Potrivit Vioricăi Zaharia, care a realizat raportul, în această perioadă în știrile monitorizate au fost constatate mai rar tehnici de manipulare, deși o parte din jurnaliști nu au abandonat utilizarea acestora. „Jurnaliștii aplică tehnici de manipulare în special la reflectarea subiectelor din domeniul politic, în cazurile în care este vorba despre confruntări dintre guvernare și opoziție”, menționează Viorica Zaharia.

Tehnici de manipulare informațională au fost constatate preponderent la posturile NTV Moldova și Accent TV și, într-o măsură mai mică, la Publika.md, Prime TV, Canal 2 și Noi.md.
În acest sens, CJI recomandă Consiliului Coordonator al Audiovizualului să se autosesizeze și să inițieze monitorizarea posturilor TV al căror conținut este semnalat ca sursă de informații manipulatoare. Recomandarea pentru editorii posturilor TV este să supravegheze conținutul editorial pentru ca acesta să corespundă standardelor de calitate, iar reporterilor – să relateze faptele echidistant, complet și fără de a lua atitudine în favoarea politicienilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...