Raport: 115 jurnalişti au fost ucişi în anul 2016 în timp ce îşi desfăşurau activitatea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un număr de 115 jurnalişti au fost ucişi în anul 2016 în timp ce îşi desfăşurau activitatea, iar cele mai periculoase cinci ţări pentru reprezentanţii mass-media sunt Columbia, Mexic, Afganistan, Irak şi Rusia, potrivit raportului anual publicat de International News Safety Institute (INSI), intitulat ”Killing the Messenger”, informează The Guardian.

Anul 2016 a început şi s-a încheiat cu tragedii în care au fost implicaţi reprezentanţi ai presei – în Afganistan, Columbia şi Rusia. Un atac al talibanilor a avut loc în luna ianuarie asupra Tolo TV, unul dintre cele mai mari posturi de divertisment din Afganistan, în care opt persoane şi-au pierdut viaţa, în urma unei lovituri la libertatea presei.

La sfârşitul lunii decembrie, nouă jurnalişti s-au numărat printre cele 92 de persoane ucise atunci când un avion militar rus, în care se aflau şi mulţi membri din Corului Armatei Roşii, s-a prăbuşit în Marea Neagră, în timpul unui zbor către Siria. Accidentul a avut loc la mai puţin de o lună după ce 20 de jurnalişti au fost ucişi când un avion care transporta echipa de fotbal braziliană Chapecoense s-a prăbuşit în Columbia.

”În acest an, 115 din colegii noştri din mass-media au fost ucişi în timp ce îşi desfăşurau activitatea. Cei mai mulţi nu au fost jurnalişti internaţionali, puţini dintre ei au avut sprijinul unor instituţii media majore, iar cei mai mulţi au murit după ce au fost supuşi unor ameninţări zilnice şi presiuni constante”, a spus Hannah Storm, directorul INSI.

Columbia, Mexic, Afganistan, Irak şi Rusia au fost cele mai periculoase cinci ţări pentru jurnalişti în anul 2016, potrivit raportului alcătuit pentru INSI de şcoala de jurnalism Cardiff.

Cinci ”jurnalişti-cetăţeni” au decedat în anul 2016, în Siria. Numărul jurnaliştilor profesionişti care acoperă conflictul din această ţară a scăzut, lăsând loc activiştilor şi cetăţenilor sirieni să documenteze şi să transmită atrocităţile comise.

Din totalul de 115 de jurnalişti decedaţi în 2016, 60 au murit în ţări în care este pace, precum Guatemala, dar şi în ţări în care guvernul luptă împotriva cartelurilor de droguri. Au fost înregistrate decese şi în India şi Brazilia.

Cea mai mare parte a deceselor a fost înregistrată în rândul jurnaliştilor care locuiau şi lucrau în localităţile în care au murit.

INSI a identificat doar patru cazuri în care au fost identificaţi suspecţi şi au fost făcute arestări, deşi acest număr reprezintă o mică îmbunătăţire faţă de rapoartele precedente. ”Pentru tot răul care a marcat anul 2016, acest lucru este, poate, un mic semn de speranţă”, a spus Hannah Storm.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...