Putin a ratificat un acord privind crearea unui fond de 100 de miliarde de dolari, care să rivalizeze cu FMI

by Genko Genko

Preşedintele rus Vladimir Putin a ratificat sâmbătă acordul cu privire la crearea unui fond comun de rezervă pentru statele emergente din cadrul BRICS – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud – și care se vrea o alternativă pentru FMI, scrie Business Insider.

Textul a fost deja semnat în iulie de către cele cinci ţări. Fondul urmează să fie dotat cu 100 de miliarde de dolari, iar cea mai mare participație o va avea China – 41 de miliarde de dolari. Rusia, India și Brazilia vor cotiza cu câte 18 miliarde de dolari, în timp ce Africa de Sud va participa cu 5 miliarde.

„Acordul cu privire la crearea unui fond comun de rezervă de schimb pentru ţările BRICS este ratificat”, a anunţat Kremlinul într-un document citat de agenţia RIA Novosti. Acordul a fost parafat de către cele cinci ţări la Fortaleza, în Brazilia, în iulie 2014.

Potrivit declaraţiei finale semnate de către ţările membre BRICS la Fortaleza, acest fond le va permite să evite „presiuni pe termen scurt asupra lichidităţilor” şi „să promoveze o mai mare cooperare” între ele, scrie Mediafax.

Fondul este perceput de către Moscova ca soluţie alternativă la instituţiile financiare internaţionale dominate de către Statele Unite. Relaţiile între cele două mari puteri sunt puternic tensionate de la începutul crizei din Ucraina.

Ţările membre BRICS, care reprezintă 40% din populaţia mondială şi 1/5 din PIB-ul planetei, au semnat totodată, în iulie, un acord cu privire la înfiinţarea propriei bănci, punând astfel prima cărămidă la temelia unei noi arhitecturi financiare în faţa hegemoniei Occidentului. Această nouă bancă, cu viitorul sediu la Shanghai, este menită să finanţeze mari lucrări de infrastructură şi urmează să fie dotată cu un capital iniţial de 50 de miliarde de dolari.

CITIȚI ȘI...