Putin nu răspunde la întrebări din străinătate în a 13-a ediţie a „liniei directe” de joi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele rus răspunde întrebărilor ruşilor, fără să accepte întrebări din străinătate, în cadrul celei de a 13-a sesiuni a „liniei directe cu Vladimir Putin”, joi la prânz (12.00, ora Moldovei), programul urmând să fie difuzat în direct de câte trei posturi de televiziune şi de radio.

Kremlinul a anunţat, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, că Putin nu va răspunde, anul acesta, niciunei întrebări din străinătate. Peskov a refuzat totodată să spună dacă Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia anul trecut, va participa la eveniment.

Potrivit portalului Sputnik, personalităţi publice şi politice au fost invitate în studioul din Moscova, la conferinţă, în cadrul căreia cel mai puternic om din Rusia urmează să răspundă unor întrebări care-i vor fi adresate, prin legături directe, din întreaga ţară.

Conferinţa, care va avea loc la Gostini Dvor, lângă Kremlin, urmează să fie difuzată în direct de posturile de televiziune Pervîi Kanal, Rossia 1, Rossia 24 şi posturile de radio Maiak, Vesti FM şi Radio Rossia, precizează agenţia rusă de stat Tass. De asemenea, studiouri mobile au fost organizate în diverse localităţi din ţară, pentru a le oferi ruşilor ocazia să i se adreseze în mod direct liderului lor.

Aproximativ 1,7 milioane de întrebări au fost colectate pentru conferinţa prezidenţială în decurs de o săptămână, începând de la 9 aprilie, a precizat Peskov. Organizatorii au înregistrat mii de întrebări pe minut, cel mai mare număr fiind de 3.135, potrivit Tass.

El a precizat că a crescut numărul întrebărilor despre relaţiile Moscovei cu Occidentul şi NATO în contextul crizei din Ucraina.

Multe dintre persoanele care au adresat întrebări au îndemnat la susţinerea „republicilor populare” de la Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, controlate de către rebeli proruşi, teatrul unui conflict sângeros, soldat cu peste 6.100 de morţi, a subliniat Peskov.

Relaţiile cu alte foste republici sovietice, inclusiv statele Uniunii Economice Eurasiatice – Belarus, Armenia, Kazahstan şi Kîrgîzstan – fac, de asemenea, obiectul unor întrebări.

Altă temă degajată din întrebările adresate este situaţia socială şi economică a ţării, ruşii punând întrebări în special despre creşterea preţurilor şi proiecte de reformare a pensiilor.

Cea mai lungă conferinţă susţinută de către Putin, din 2001 şi până în prezent, este cea din 2013, care a durat patru ore şi 47 de minute.

Acest tip de emisiune, în care Putin îşi asumă cu plăcere un rol paternalist şi poate lansa critici cu privire la subiecte sensibile de politică internă sau externă, a devenit o tradiţie în Rusia după sosirea la putere a fostului agent KGB.

Interesul pentru „linia directă cu Vladimir Putin” din acest an poate atinge cote-record, în contextul crizei economice din Rusia, războiului din estul Ucrainei şi asasinării opozantului rus Boris Nemţov.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...