Putin, Merkel și Obama se vor întâlni în Franța

by Genko Genko

Președintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel și liderul de la Casa Albă, Barack Obama, vor participa pe 6 iunie la ceremoniile de comemorare a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia.

Dacă de Merkel și Obama se știa că vor participa la ceremonie, astăzi s-a confirmat și participarea lui Putin, după ce liderul de la Kremlin a primit o invitație în acest sens de la omologul său francez, Francois Hollande.

Ambasadorul rus la Paris, Alexandr Orlov, a confirmat pentru presa franceză că Putin va accepta invitația lui Hollande și va fi prezent pe 6 iunie în Franța.

„Preşedintele Putin a fost invitat de preşedintele Francois Hollande pentru a lua parte la ceremoniile de comemorare a Debarcării în Normandia, pe 6 iunie. A acceptat această invitaţie, pe 6 iunie va fi în Normandia”, a declarat Orlov.

Întrebat în legătură cu ipoteza unei întrevederi cu liderii occidentali cu această ocazie, la care vor fi mai fi prezenți, preşedintele SUA, Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel dar și alți lideri importanți, ambasadorul a precizat că există posibilitatea programării unor întrevederi.

„Atunci când se întâlnesc şefi de stat, există întotdeauna posibilitatea unor discuţii, mai ales acum”, a spus Orlov, referindu-se la criza din Ucraina.

Debarcarea din Normandia reprezintă sosirea forțelor armate marine ale aliaților (în special americane) pe coasta franceză a Atlanticului, în regiunea Normandia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Franța era ocupată de Germania nazistă. Debarcarea s-a produs la 6 iunie 1944, iar acest moment este considerat drept decisiv în cel de-al Doilea Război Mondial, consemnând practic înfrângerea Germaniei.

CITIȚI ȘI...