Putin ”cere” acordul Dumei pentru a trimite trupe în Ucraina

by Genko Genko

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina ”până la normalizarea situaţiei”.

„Din cauza situaţiei extraordinare din Ucraina şi a ameninţărilor la adresa cetăţenilor ruşi, trupe ruse vor fi desfăşurate în Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federaţiei să autorizeze utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei politice din această ţară”, informează un comunicat al Kremlinului.

Preşedintele Consiliului Federaţiei a declarat că Rusia ar putea trimite militari în regiunea autonomă ucraineană Crimeea pentru garantarea securităţii Flotei ruse şi a cetăţenilor ruşi din această zonă prorusă situată în sudul Ucrainei.

„Pentru a răspunde solicitării Guvernului din Crimeea, este posibil, în această situaţie, să trimitem un contingent limitat pentru garantarea securităţii Flotei de la Marea Neagră şi a cetăţenilor ruşi care trăiesc în Crimeea”, a declarat Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse. „Decizia îi aparţine preşedintelui Vladimir Putin”, a precizat Matvienko, citată de AFP.

Toate acestea se întâmplă în condițiile în care Ucraina a denunţat, vineri, încălcarea spaţiului aerian de către Rusia, cerând revenirea imediată a elicopterelor ruse la baze. Aproximativ 6.000 de militari ruşi au fost trimişi în Peninsula Crimeea, estimează Ministerul ucrainean al Apărării.

CITIȚI ȘI...