Putin acuză din nou SUA: Se comportă precum în ”Războiul Rece”

by Genko Genko

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia va răspunde dacă SUA continuă planurile privind instalarea elementelor scutului de apărare antirachetă în Europa de Est, acuzând totodată Washingtonul de alimentarea unei curse a înarmărilor de tipul ”Războiului Rece”.

”Când infrastructura unui bloc militar se apropie de granițele noastre, acest lucru ne cauzează îngrijorări și întrebări. Trebuie să facem câțiva pași pentru a răspunde”, a declarat Putin cu prilejul emisiunii anuale televizate de întrebări și răspunsuri.

Vladimir Putin a acuzat NATO că a încercat să scoată Rusia de pe teritoriul său istoric din regiunea Mării Negre, unde flota rusească este staționată în orașul Sevastopol. ”Navele NATO ar fi acostat în glorie în orașul flotei ruse Sevastopol”, a adăugat Putin.

Citește și: Putin ”se teme să nu fie nevoit” să trimită armata rusă în Ucraina

El a subliniat că Moscova vrea să continue discuțiile cu Washingtonul privind obiecțiile sale asupra planurilor SUA privind apărarea antirachetă și că va lua toate măsurile pentru a-și asigura securitatea. Partea rusă a cerut garanții suplimentare din partea SUA și a NATO că sistemul antirachetă nu va amenința securitatea Rusiei.

”Desfășurarea acestor sisteme în apropierea granițelor noastre blochează pozițiile rachetelor noastre strategice. Trebuie să reacționăm într-un fel. Este alimentată o cursă a înarmărilor”, a declarat Putin, adăugând că Rusia ”va continua aceste negocieri, dar în orice caz va face tot ce este posibil pentru a garanta securitatea poporului rus”.

CITIȚI ȘI...