PSRM își „ajută” candidații din contul curent al partidului mult peste prevederile legale, iar Dodon este „resursa administrativă”

PSRM își „ajută” candidații din contul curent al partidului mult peste prevederile legale, iar Dodon este „resursa administrativă”

Partidul Socialiștilor își „ajută” candidații implicați în alegerile locale noi din 20 mai cu bani transferați din contul curent al formațiunii. Chiar dacă acest lucru nu este interzis expres de legislație, formațiunea fiind o „persoană juridică”, poate transfera pe contul „Fond electoral” al PSRM 100 de salarii medii lunare pe economie, adică maxim 615.000 lei, în timp ce transferul de care au beneficiat candidații socialiști a fost de 955.940 lei. La fel, implicarea președintelui Republicii Moldova în promovarea concurentului electoral din partea PSRM, Ion Ceban, poate fi calificat drept agitație electorală cu utilizarea imaginii autorităților publice.

Acest lucru a fost raportat de Misiunea de Observare Promo-LEX, care a lansat cel de-al doilea raport de monitorizare a alegerilor locale noi din 20 mai 2018. Potrivit raportului care cuprinde perioada 13-27 aprilie, în primele două săptămâni de campanie, șase concurenți electorali ai alegerilor locale noi din 20 mai au declarat venituri de 3.715.140 lei și cheltuieli de 3.476.068,46 lei.

Misiunea de observare a mai constatat cheltuieli efectuate de către Partidul Șor în comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei, estimate la 114.100 lei. Precizăm că plafonul maxim al „Fondului electoral” pentru comuna Jora de Mijloc (r. Orhei) este de 93.504 lei.

Totodată, candidatul independent Silvia Radu fie nu a depus în termenul stabilit, adică până la 30 aprilie 2018 raportul financiar, fie acesta nu a fost publicat de CECE nr. 1 Chișinău nici până la momentul publicării Raportului nr. 2 de monitorizare.

Misiunea de Observare Promo-LEX constată că opt concurenți electorali (PSRM, PPŞ, PDM, PL, PPPDA, PN, PAS, PUN) au omis reflectarea completă a cheltuielilor efectuate pe parcursul celor 2 săptămâni de campanie electorală. Suma totală a cheltuielilor neraportate este estimată la cel puțin 672.489 lei.

Utilizarea resurselor administrative de către concurenții electorali

Observatorii Promo-LEX au raportat cel puțin 25 situații ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative: 10 întâlniri cu alegătorii organizate în incinta grădinițelor în timpul orelor de muncă (PSRM – 7, PN – 2, CI Elena Grițco – 1); 8 întâlniri cu alegătorii organizate în incinta instituțiilor medicale în timpul orelor de muncă (PSRM 5 –, PPȘ – 1, PL – 1, PPPDA – 1); 5 întâlniri cu alegătorii organizate în incinta întreprinderilor de stat în timpul orelor de muncă (PSRM – 3, PN – 2); 1 caz de implicare a autorităților publice în activități de campanie electorală a concurenților în timpul orelor de muncă (PUN); 1 caz de implicare neautorizată a concurentului electoral Silvia Radu în activitățile Primăriei mun. Chișinău.

0