PSRM este gata să renunțe la sistemul mixt de vot; Bolea: „Actualul sistem ne avantajează”

by Genko Genko

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova este gata să facă un pas înapoi și să accepte actualul sistem electoral, dacă avizul Comisiei de la Veneția asupra proiectului comasat la 5 mai de către deputați va fi negativ. Despre aceasta anunță deputatul socialist Vasile Bolea.

După întrevederea de miercuri cu delegația comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ ODIHR Bolea a recunoscut că, dacă Comisia va da aviz negativ proiectului, fracțiunea PSRM nu îl va vota în a doua lectură, astfel va rămâne în vigoare actualul sistem electoral, care îi avantajează pe socialiști, a recunoscut Bolea.

„Vom vedea ce aviz va da Comisia de la Veneția. Dacă va fi dat un aviz pozitiv, atunci va fi implementat sistemul mixt. Dacă va fi dat un aviz negativ, PSRM nu va vota în a doua lectură proiectul comasat și va rămâne sistemul proporțional de vot, care ne avantajează”, a spus deputatul socialist.

Totodată, acesta a precizat că delegația Comisiei de la Veneția abordează doar două aspecte privind sistemul electoral – fie rămâne în vigoare actualul sistem, fie acesta este schimbat în unul mixt și nicidecum în unul uninominal, așa cum și-a dorit Partidul Democrat.

„Vom vedea dacă percepțiile pe care le avem se vor adeveri în luna iunie. Cert este că acel sistem uninominal propus de PD nu va mai fi. Astăzi se discută doar dacă va fi păstrat actualul sistemul electoral proporțional sau dacă vor fi modificări, la bază fiind propunerile venite din partea PSRM. Nu s-a discutat despre implementarea sistemului uninominal, iar asta ne bucură”, a recunoscut Vasile Bolea.

Amintim că, până astăzi o delegație a Comisiei de la Veneția se află în Republica Moldova pentru a analiza climatul în care se dorește schimbarea sistemului uninominal, urmând ca în luna iunie curent Comisia să dea un aviz proiectului comasat al PSRM și PD.

CITIȚI ȘI...