Provocare? Patru români sechestraţi de separatiştii din Transnistria

by Genko Genko

Patru şoferi români de tir au fost sechestraţi împreună cu mijloacele de transport care aparţin angajatorilor lor şi se află de mai bine de zece zile în incinta unei fabrici de ulei din Tighina, în regiunea necontrolată de autorităţile din Republica Moldova, informează MAE citat de presa română.

„Misiunii diplomatice române i s-a semnalat că un grup de cetăţeni români, şoferi de tir, ar fi fost prezumtiv sechestraţi, împreună cu mijloacele de transport, încă de la data de 4 martie 2014, în incinta unei fabrici de ulei din localitatea Tighina (Bender) din Republica Moldova, localitate limitrofă regiunii Transnistria. Iniţial, în această situaţie s-au aflat 9 persoane, dintre care cinci au reuşit să părăsească zona şi să se repatrieze la data de 12 martie 2014, astfel încât în prezent se mai află la faţa locului patru cetăţeni români”, se arată într-un răspuns al Ministerului de Externe la o solicitare Mediafax.

Ministerul de Externe al României a declarat că persoanele respective sunt „victime colaterale ale unui litigiu de natură comercială”. „Fabrica din Tighina se află în relaţii comerciale cu agenţi economici din România şi din Republica Moldova, existând indicii că ar fi recurs la această măsură extremă pentru a exercita presiuni asupra partenerilor comerciali în vederea recuperării unei datorii substanţiale”, precizează sursa citată.

Cetăţenii români sunt supuşi la rele tratamente de către paznicii firmei din Tighina, fiind lipsiţi chiar şi de mâncare. Chiar dacă un reprezentant al societăţii din Galaţi a mers la Tighina pentru a le duce mâncare celor patru români sechestraţi, acesta nu a fost lăsat să intre pentru a-şi vedea angajaţii. Acesta le adusese oamenilor mâncare, bani şi haine de schimb. Paznicii nu au fost uşor de convins, aşa că acesta a fost nevoit să arunce peste gard geanta.

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă susţine că vor trimite o echipă de sprijin consular la Tighina, pentru a se documenta la faţa locului despre situaţia reală a acestei chestiuni. Lazurcă a mai spus că vor încerca să vadă în ce condiţii sunt ţinuţi cetăţenii români şi dacă vor solicita, le vor asigura sprijin pentru deplasarea la Chişinău.

Autorităţile de la Chişinău au promis că vor face tot posibilul pentru a-i ajuta pe cetăţenii români să se întoarcă acasă. Şi serviciul juridic al firmei din România fac tot posibilul pentru a rezolva pe cale amiabilă aceste neînţelegeri.

Nu este clar de ce până acum autorităţile de la Chişinău şi Bucureşti nu a întreprins nimic întru ajutorarea celor patru cetăţeni români, deşi aceştia sunt sechestraţi deja de mai bine de zece zile.

CITIȚI ȘI...