Protest la Ambasada Ucrainei la Chișinău împotriva construcției hidrocentralelor ucrainene pe Nistru

Protest la Ambasada Ucrainei la Chișinău împotriva construcției hidrocentralelor ucrainene pe Nistru

Mai multe persoane au protestat în această după-amiază în fața ambasadei Ucrainei de la Chișinău. Protestatarii și-au exprimat nemulțumirea față de construcția a șase hidrocentrale pe Nistru.

Manifestații, care au venit cu pancarte, au cerut suspendarea contractului care permite Ucrainei să construiască hidrocentrale noi pe cursul superior al Nistrului.

Oamenii au scandat „Nu barajelor de pe Nistru!” și „Să salvăm Nistrul!”. Astfel, oamenii, prin acțiuni de protest, intenționează să contribuie la salvarea râului Nistru.

„Vrem ca principiile europene să fie respectate. Vrem ca toți oamenii să beneficieze de apă potabilă”, a spus un protestatar potrivit Jurnal.md.

Anterior, mai mulți experți au avertizat că sute de mii de cetățeni moldoveni ar putea rămâne fără apă potabilă din cauza lărgirii Complexul Hidroenergetic de la Dnestrovsk, situat în preajma satului Naslavcea, dar și pentru că Ucraina vrea să construiască șase hidrocentrale noi pe cursul superior al Nistrului.

Amintim că Jurnal de Chișinău a dezvăluit într-o investigație că Ucraina dezvoltă de peste 30 de ani un complex hidroenergetic monstru pe Nistru, sfidând asigurarea cu apă potabilă a R. Moldova. Potentații de la Chișinău, momiți cu energie electrică ieftină, pensiuni de vacanță, cariere de pietriș și granit din Ucraina, sunt complicii acestei afaceri dubioase. Guvernul Filat a fost cel care a lipsit, prin decizii secrete, în 2010, Moldova de dreptul de control asupra barajului de la Naslavcea, obiectiv strategic ce garantează accesul la apa din Nistrul superior, de unde vin 70% din apa Nistrului moldovenesc.

0