Protest în fața Parlamentului împotriva tandemului PD-PSRM de a schimba sistemul electoral

by Genko Genko

Reprezentanții societății civile și cei ai partidelor de opoziție cheamă cetățenii să participe astăzi, 14 mai, la orele 12.00 la un protest masiv în fața Parlamentului țării pentru a manifesta împotriva tandemului PD-PSRM de a schimba sistemul electoral din Republica Moldova.

„Venim duminică la Parlament să ne facem auziți. Ne mai arătăm o dată dezacordul cu inițiativele de modificare a sistemului electoral cu scopul de a menține hoții la putere. Ei vor să își schimbe modul de alegere pentru a-și cumpăra mai ușor locul de deputat și pentru a cumpăra mai ușor deputați. Noi vrem o politică fără corupți. Veniți la o plimbare, luați copiii. Invităm prietenii și venim împreună. Protestăm frumos. Nu este un protest politic, nu vor vorbi politicieni”, este mesajul organizatorilor.

În același timp, reprezentanții mai multor partide politice de opoziție – PPDA, PN, PAS, PLDM – au chemat oamenii să participe la protest, îndemnând, totodată, politicienii să stea departe de scenă, motivând că acest protest este al societății civile, iar partidele nu trebuie să își face PR pe seama acestei manifestații.

Pe 5 mai, la ședința Parlamentului au fost votate proiectele de lege privind modificarea sistemului electoral, cel al PD (votul uninominal) cu 52 de voturi și cel al PSRM (mixt) – cu 74 de voturi, iar Comisia juridică, numiri și imunități a luat decizia de a comasa cele două proiecte de lege, luând ca bază proiectul socialiștilor. Ce-i drept, niciunul din elementele definitorii ale proiectului democraților, cum ar fi posibilitatea demiterii deputaților, nu s-a regăsit în noul proiect de lege.

Votul a luat prin surprindere societatea civilă, care a organizat ulterior proteste zilnice, precum și formațiunile opoziției pro-europene, PAS și Platforma DA. Liderii acestora, Maia Sandu și Andrei Nastase, tocmai se aflau la o conferință la Bruxelles, în ziua votului inopinat.

Societatea civilă și opoziția pro-europeană au chemat oamenii la un protest amplu, pe 14 mai, în centrul Chișinăului. Criticii consideră că reforma sistemului electoral, dacă va avea loc acum, ar avantaja PD și PSRM la alegerile de anul viitor.

CITIȚI ȘI...