Promisiuni deșarte făcute de Dodon: De la 25, la 15 şi apoi la 5 circumscripții în diaspora și Transnistria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Locuitorii din Unitatea Teritorial Administrativă (UTA) Găgăuzia, cei din diaspora, precum și cei din regiunea separatistă Transnistria, au fost mințiți de Președintele Igor Dodon, atunci când le-a promis mai multe mandate în viitorul Parlament al Republicii Moldova. De la 25 de mandate de deputat promise în luna aprilie curent, colegii săi socialiști s-au răzgândit şi au decis, împreună cu democrații, să ofere diasporei şi locuitorilor din stânga Nistrului doar 5 circumscripții.

De la 25, la 15 şi apoi la 5 circumscripții în diaspora și Transnistria

Autoritățile de la Chișinău intenționează să creeze doar o circumscripție electorală pentru transnistreni, două pentru UTA Găgăuzia și patru pentru diasporă. Potrivit șefului Comisiei pentru formarea circumscripțiilor, Iurie Ciocan, „această situație decurge din calculele matematice, făcute de membrii comisiei”.

Dacă la sfârșitul lunii septembrie, la prima ședință a Comisiei Naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente, socialiștii au cerut ca 10 mandate de deputat să fie atribuite cetățenilor moldoveni care se află în afara țării, iar alte 5 locuitorilor din stânga Nistrului, la ultima ședință a Consiliului, desfășurata vinerea trecută, aceștia au căzut de acord să ofere diasporei şi locuitorilor din stânga Nistrului doar 5 circumscripții.

Citeşte şi: UTA Găgăuzia obţine 2 circumscripții electorale; Diaspora şi regiunea transnistreană rămân cu 5 circumscripții

Astfel, reprezentarea regiunii separatiste din stânga Nistrului, pentru care Dodon „promitea” 5 circumscripții, se reduce la un singur mandat butaforic din cele 101. Şi pentru UTA Găgăuzia Dodon a promis inițial cinci circumscripții, apoi trei, ca până la urmă să se ajungă la două.

Asta după ce, în luna aprilie, președintele Igor Dodon promitea 25 de mandate.

„Dintre cei 50 de deputați aleși pe circumscripții, se propune ca jumătate să fie din diaspora și din regiunea transnistreană. Aceștia trebuie să fie reprezentați cu cel puțin 25% din totalul deputaților în Parlament, alte 25% – din raioane și din Chișinău. Votarea deputaților din Transnistria se va face în secții de votare deschise în raioanele și localitățile care se află sub controlul constituțional al Guvernului Republicii Moldova, ca să fie un proces bine monitorizat de Comisia Electorală Centrală de la Chișinău”, declara atunci Igor Dodon.

Astfel, până la moment s-a decis ca municipiul Chișinău şi cele 18 suburbii să aibă 11 circumscripții uninominale, în timp ce municipiul Bălţi va avea doar 2 circumscripții. Tot două circumscripții va avea UTA Găgăuzia – una în jurul Comrat, iar alta în jurul orașelor Ceadîr-Lunga şi Vulcănești, în timp ce în raionul Taraclia va fi constituită o circumscripție uninominală.

Citeşte şi: (VIDEO) Ședința Comisiei pentru constituirea circumscripțiilor: Au discutat o oră „обо всем и ни о чем”

Opoziția a refuzat delegarea reprezentanţilor săi în Comisia pentru constituirea circumscripţiilor uninominale. În schimb, sateliţii preşedintelui Igor Dodon la alegerile din 2014 au membri în Comisie. Este vorba de Partidul Comunist Reformator din Moldova şi Blocul electoral „Alegerea Moldovei-Uniunea Vamală”, compus din Partidul Social Democrat şi Partidul Regiunilor din Moldova.

Anterior, mai multe organizații ale societății civile din țară și de peste hotare și-au exprimat îngrijorarea privind lipsa de transparență a activității Comisiei naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente. Acestea au venit cu un apel public privind transparența activității Comisiei naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...