Proiectul lui Candu, privind tichetele de masă, va ajunge în Parlament până la finele săptămânii

by Genko Genko

Proiectul de lege cu privire la introducerea sistemului de tichete de masă, lansat de președintele Parlamentului, Andrian Candu, va ajunge în această săptămână în Parlament și va începe procedurile de avizare în comisiile parlamentare precum și la dezbateri plenare. Anunțul a fost făcut chiar de autorul proiectului, potrivit căruia sistemul tichetelor de masă în valoare nominală de 45 de lei va fi unul facultativ și va fi introdus inițial în sistemul privat. Asta în condițiile în care, în acest an nu sunt prevăzute resurse bugetare în acest sens.

„Acest subiect a fost deja dezbătut pe parcursul a două runde precedente. Considerăm că proiectul de lege de introducere a sistemului tichetelor de masă este gata să fie promovat în Parlament. În această săptămână vom avea discuții și cu colegii din majoritatea parlamentară și vom înainta în Parlament proiectul de lege și vom trece deja la dezbateri pe marginea acestuia, în așa fel ca să reușim promovând o lege bună, să avem și noi în Republica Moldova sistemul tichetelor de masă, care cu siguranță va aduce beneficii”, a spus Andrian Candu în cadrul briefingului de astăzi de la Partidul Democrat.

Președintele Parlamentului a menționat că tichetele în valoare de 45 de lei vor constitui un supliment semnificativ la salariu, iar angajatorii vor avea interdicția de a diminua salariul angajaților odată cu introducerea acestora. „Inițial sistemul tichetelor de masă va funcționa în domeniul privat, nu și în cel bugetar, deoarece sunt necesare cheltuieli bugetare suplimentare care în acest an nu sunt prevăzute, dar noi vom lucra împreună cu Guvernul să vedem care vor fi posibilitățile pentru anul viitor”, a precizat Candu.

În opinia autorului, deși va fi unul facultativ, sistemul de tichetelor de masă va fi „o foarte bună măsură pentru a crește veniturile populației, a crește vânzările și a pune accentul pe consumul alimentar în așa fel încât să accentuăm și sănătatea populației”, cât și „un instrument de luptă împotriva evaziunii fiscale”.

Potrivit proiectului, tichetele de masă vor vor fi eliberate nominal, ceea ce înseamnă că nu vor putea fi transmise altor persoane pentru utilizare, precum și nu vor putea fi utilizate în alte scopuri decât în schimbul produselor alimentare. Acestea vor putea fi utilizate în societățile de alimentație publică, cantină, restaurant, bufet, precum și în magazine, super sau hypermarket-uri care vor încheia contracte cu angajatorii.

CITIȚI ȘI...