Proiectele „dezbătute” în Parlament până la amiaza zilei, votate cu sala „aproape goală”. PL, PLDM, PSRM și PCRM au părăsit ședința

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proiectele de legi și hotărâri ale Parlamentului „dezbătute” până la ora 13:00 a zilei de astăzi în ședința plenară au fost adoptate cu sala „aproape goală”. Asta după ce, în urma refuzului majorității parlamentare de a accepta propunerile opoziției, mai întâi fracțiunea Partidului Socialiștilor, iar apoi și cele ale Partidului Liberal, Partidului Liberal Democrat și Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, au părăsit sala de ședințe a Parlamentului.

Înainte de adoptarea ordinii de zi, deputații liberali și cei socialiști au propus includerea audierilor ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, privind reparația traseelor naționale Chișinău-Bălți și Chișinău-Ungheni, dar și a celor locale renovate în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova” (PL), dar și zvonurile privind intenția de concesionare a Întreprinderii de Stat „Gările și stațiile auto” (PSRM). La fel, liberalii au solicitat audierea ministrului de Externe, Tudor Ulianovschi, a celui al Justiției, Victoria Iftodi, dar și a procurorului general Eduard Harunjen.

La rândul lor, socialiștii au solicitat audierea ministrului de Externe Tudor Ulianovschi, precum și a celui al Agriculturii, Liviu Volconovschi, privind intenția Ucrainei de a construi câteva hidrocentrale pe râul Nistru, audierea conducerii Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, precum și audierea premierului Pavel Filip și a conducerii Băncii Naționale a Moldovei, privind acțiunile întreprinse în privința elucidării furtului miliardului și a implementării recomandărilor incluse în Raportul Kroll.

Niciuna dintre aceste propuneri nu a fost susținută însă de către majoritatea deputaților prezenți în sală.

Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, s-a arătat indignat că, pe ultima sută de metri, a fost inclus un număr exagerat de proiecte de lege pe ordinea de zi a Parlamentului. „Nici mecanic nimeni nu reușește să analizeze și să intre în esența acestor proiecte de lege. Mai ales ceea ce ține de dimensiunile fiscale, economice și financiare. Așa întotdeauna procedează această legislatură a Parlamentului”, a spus Voronin.

Comunistul a atenționat opinia publică despre faptul că ședința Parlamentului continuă în mod ilegal. Acesta a afirmat că, după ce cele patru formațiuni au părăsit sala de ședință, majoritatea parlamentară ar fi rămas cu doar 20 de deputați, iar pentru asigurarea cvorumului este nevoie de 51.

Partidul Liberal Democrat a părăsit ședința după ce au declarat că sunt împotriva proiectelor de lege cu privire la Amnistia Fiscală II, unde persoanele care au bani nedeclarați, pot să îi declare la FISC și să plătească un impozit de doar 3%. „Fracțiunea noastră a propus la începutul ședinței excluderea din ordinea de zi de astăzi a trei proiecte, inclusiv declararea voluntară și stimularea fiscală, pentru că proiectele nu au trecut procedura regulamentară. În 2016 un asemenea proiect a fost calificat de către Centrul Național Anticorupție drept o schemă de spălare a banilor de proveniență frauduloasă. În semn de protest, fracțiunea PLDM părăsește ședința”, a spus deputatul PLDM Iurie Ţap.

Deputata PL Alina Zotea a comunicat că deputații fracțiunii liberale părăsesc sala de ședințe nemulțumiți că majoritatea parlamentară nu a susținut propunerea colegilor din fracțiune de a exclude proiectele de reformă fiscală propuse recent de către actuala guvernare. „Ceea ce faceți astăzi este o gravă încălcare”, a spus deputata.

„Astăzi în Parlament se va discuta reforma fiscală al cărei scop principal este creșterea veniturilor populației prin scăderea impozitelor și dublarea scutirilor, în așa fel încât să nu să se mai impoziteze nici minimul de existență și multe alte elemente”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

„Pe lângă acest subiect foarte important, care este așteptat de toată țara, e vorba de liberalizări mai multe pentru mediul de afaceri”, a adăugat șeful Legislativului.

La momentul punerii la vot a proiectelor prezentate până la ora 13:00 a zilei de astăzi, în Parlament erau doar 56 de deputați ai Partidului Democrat, Partidului Popular European și câțiva deputați neafiliați.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...