Profesor de la Tiraspol: „Limba română nu poate fi distrusă cu Kalașnicov-ul”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Limba română este totul, nu în zadar sepratiștii transnistreni luptă atât de aprig împotriva școlilor românești din regiunea separatistă, spune directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev.

Întrebat ce înseamnă limba română pentru el, în condițiile în care de atâția ani rezistă în fața deznaționalizării în stânga Nistrului, profesorul a declarat că „limba română nu poate fi distrusă cu Kalașnicov-ul”.

„Dacă s-a ajuns să împuște în aceste Litere, atunci se poate înțelege pentru ce luptăm noi aici. Luptăm pentu Limba noastră cea Romănă, pentru dăinuirea noastră ca Neam. Luptăm și rezistăm în fața deznaținalizării în stânga Nistrului. Din păcate, acești rau-făcători încă n-au înțeles că nu se poate distruge o Limbă cu Kalașnicov-ul, deoarece Ea nu este materială, Ea este Spirit, Ea este Sufletul nostru, iar Sufletul este nemuritor”, a spus profesorul într-un interviu pentru România Liberă.

Vorbind despre presiunile separatiștilor transnistreni asupra instituțiilor românești din regiune, profesorul a subliniat că „scoala românească trebuie să existe, chiar dacă teritoriul din stânga Nistrului nu va face parte din Romania”.

„Este bine-cunoscută comunității internaționale situația școlilor românești din raioanele din stânga Nistrului și din orașul Tighina. Cum pot explica neputința comunității internaționale în reglementarea problemei celor opt școli cu predarea în limba română din stânga Nistrului? După cum cred eu, greșala s-a făcut în anul 2012, atunci când a fost întocmit Raportul OSCE în privința școlilor cu predare în limba română. Nu pot să știu, intenționat sau întâmplător, dar greșeala e în Recomandările făcute de OSCE. Să luăm ca exemplu una dintre ele. Mă întreb oare ce înseamnă Licența simplificată dată de administrația din Tiraspol pentru activitatea acestor școli? Dacă ar fi fost acceptate aceste recomandări, practic instituțiile ar fi fost cedate Tiraspolului. De fapt, școlile ar activa după un curriculum revizuit la limba română, istorie, geografie. Școlile nu pot fi cedate. Vreau să spun că noi am fost și vom fi în continuare în apărarea identității noastre românești”, a spus profesorul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...