Procurorii cer condamnarea la moarte a unui militant implicat în atacurile de la Jakarta din 2016

Procurorii cer condamnarea la moarte a unui militant implicat în atacurile de la Jakarta din 2016

Procurorii indonezieni au solicitat vineri pedeapsa capitală pentru un militant acuzat că a organizat din închisoare atacurile teroriste comise în ianuarie 2016 în centrul capitalei Indoneziei, Jakarta, transmite dpa.

În luna august a anului trecut, Aman Abdurrahman (46 de ani) fusese pus în libertate din închisoare – unde executa o pedeapsă pentru o faptă de terorism anterioară – când a fost arestat din nou pentru presupusul rol jucat în atacurile de la Jakarta din ianuarie 2016.

În acel atentat au murit patru trecători şi patru atacatori. Printre aceştia din urmă s-a aflat un atentator sinucigaş care s-a aruncat în aer în apropierea unei cafenele Starbucks din centrul capitalei indoneziene. Acuzarea a afirmat că Aman Abdurrahman a ales această ţintă întrucât zona este frecventată de mulţi străini.

Poliţia indoneziană susţine că Abdurrahman este liderul grupării Jemaah Ansyarud Daulah (JAD), ai cărei membri sunt acuzaţi de comiterea recentelor atacuri asupra a trei biserici şi sediului poliţiei din Surabaya (nord-estul insulei indoneziene Java), violenţe soldate cu 18 morţi, printre care 10 atentatori sinucigaşi din două familii.

Procurorii au precizat că Aman Abdurrahman a fost implicat în planificarea atacurilor din 2016 şi în recrutarea autorilor acestora în timp ce încă se afla în închisoare. El jurase credinţă Statului Islamic în 2014 şi le ceruse susţinătorilor săi să plece în Siria pentru jihad sau să comită acte teroriste în Indonezia.

La jumătatea lunii ianuarie 2016, Jakarta a fost ţinta unor atacuri revendicate de organizaţia Stat Islamic, care a indicat că mai multe încărcături au „explodat concomitent cu atacurile comise de patru soldaţi ai califatului, cu arme uşoare şi centuri explozive” ce au vizat un grup de cetăţeni ai unor ţări membre ale „coaliţiei cruciate”, denumirea dată de SI coaliţiei conduse de SUA în Orientul Mijlociu.

Poliţia indoneziană a relevat că autorii atacurilor de la Jakarta ar fi „urmat exemplul atentatelor de la Paris” din 13 noiembrie 2015, când islamişti ai SI au ucis 130 de persoane în mai multe atacuri coordonate.

Indonezia, ţara musulmană cea mai populată din lume, a fost lovită de atentate teroriste încă din 2002, când 202 de persoane, printre care mulţi turişti australieni, au murit în urma unor atacuri în insula Bali.

0