Procurorii atenți la indicațiile lui Plahotniuc pe platoul de filmare

Procurorii atenți la indicațiile lui Plahotniuc pe platoul de filmare

O nouă creatură la comandă împotriva primarului de Bălţi şi lider al „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, este gata să apară la posturile de televiziune controlate de Vladimir Plahotniuc, iar unicul scop al căreia este intentarea unor noi dosare penale la comandă sau, mai bine zis „argumentarea” unor noi dosare la comandă, împotriva politicianului de opoziţie.

Apariţia filmului „Asasin în lege. *Erată” este anunţată de proaspăta creatură media Zeppelin Investigations (site-ul a fost înregistrat la data de 26 iunie 2017, iar pînă acum nu a publicat absolut nimic) şi urmează să apară la 11 septembrie. În teaser-urile distribuite pe reţelele de socializare, ”bancherul negru” Gherman Gorbunţov susţine că „Personal m-a comandat domnul Usatîi, desigur”. Asta deşi, cu doar cîţiva ani în urmă, acesta nu era atît de sigur de asta, iar după ce l-a acuzat pe Usatîi de acest fapt, a venit ulterior cu scuze publice în adresa politicianului.

Merită atenţie şi denumirea filmului. Aceasta indică clar ca fiind o continuare a unei alte făcături, cu acelaşi nume „Asasin în lege” din noiembrie 2014, cînd în adresa lui Renato Usatîi, la acea vreme favoritul cursei electorale parlamentare, au fost înaintate învinuiri false de comitere a unor asasinate la comandă şi organizarea unor scheme financiare frauduloase.

Încă un detaliu. Filmul apare anume în acea perioadă pe care, la începutul lunii iunie, o indica însăşi Usatîi în investigaţia realizată de acesta „Moldova. Teritoriul fărădelegii”. Filmul a fost unul de răsunet în societatea moldovenească, dar nu şi în rîndul organelor de drept. Asta deoarece acestea acţionează doar la comanda lui Plahotniuc, iar Usatîi prezenta sute de probe despre fuziunea în Moldova a Partidului Democrat, procurorilor, conducerea MAI, SIS, CNA, biroului naţional „Interpol” cu gruparea criminală a „bancherului negru”, Gherman Gorbunţov.


Documentele prezentate atunci, capturi ale convorbirilor între comanditarii şi realizatorii filmului care urmează să apară, confirmau cu lux de amănunte învinuirile aduse anterior privind existenţa unei justiţii la comandă în Moldova şi supunerea totală a procurorilor şi judecătorilor în faţa conducerii aflate la guvernare, tot ei, capi ai comunităţii criminale în Moldova.

Tot din filmul lui Usatîi, comunitatea a avut posibilitatea de a afla despre coruperea conducerii de vîrf a Procuraturii, SIS-ului, precum şi a Biroului naţional Interpol, care puneau la dispoziţia criminalilor documente confidenţiale din baza Interpol.

Renato Usatîi a publicat şi o convorbire a grupului „bancherului negru”, Gherman Gorbunţov, în care era indicată clar sarcina pusă de Plahotniuc privind realizarea unui film care să fie prezentat la posturile de televiziune din holdingul lui Plahotniuc.

Din discuţii reiese că procurorii aşteaptă apariţia filmului în septembrie pentru a intenta încă unul sau cîteva dosare penale împotriva lui Usatîi, căruia, potrivit celor ce urmau să pună în aplicare planul, după apariţia filmului „nu-i va mai fi a politică”.

Planul descris de Dmitri Melnikov şi Evgheni Alexeev – ambii parteneri de afaceri ai lui Gorbunţov, ultimul fiind însărcinat cu filmările, arată în felul următor: „Filmul – noi dosare penale – reţinerea în lipsa învinuitului – Interpol – Usa (n.r. aşa este numit Usatîi în convorbiri) nu se mai întoarce în Moldova niciodată, iar partidul lui va fi încetişor rărit, după care, în genere, închis”. Cît ţine de acceptul lui Gorbunţov în această privinţă, care anterior l-a acuzat anume pe Plahotniuc că i-ar fi furat activele, acesta spune că a mers la acest pas pentru că: „Am nevoie de activele promise şi posibilitarea intrării în Moldova”, în schimbul ajutorului la crearea filmului-minciună despre Usatîi.


Din aceeaşi convorbire se înţelege că autorul formal al fimului va fi bloggerul cu viză de reşedinţă la Publika lui Plahotniuc, Veaceslav Balacci. Producătorul este Petru Jelihovschi, directorul media-holdingului lui Plahotniuc. La rîndul lor, procurorii au fost obligaţi să „susţină cu factologie”, punînd pe umerii lui Usatîi tranzacţii dubioase, cum ar fi, de exemplu, în jurul centrului comercial „Elat”, atacuri raider asupra „Universalbank”, sau legături cu lumea criminală.Autorităţile însă, pentru colaborarea şi implicarea în realizarea filmului, i-au promis „bancherului negru” Gorbunţov rezolvarea „chestiunii peştelui”, aşa cum numesc bandiţii „spălarea de bani”.0