Procuror din Glodeni, trimis în judecată pentru abuz de serviciu și fals în acte publice. Riscă până la șase ani de închisoare

Procuror din Glodeni, trimis în judecată pentru abuz de serviciu și fals în acte publice. Riscă până la șase ani de închisoare

Procuratura Anticorupție anunță despre finisarea urmăririi penale și trimiterea în judecată a unei cauzei penale în privința unui procuror din procuratura raionului Glodeni, fiind învinuit de abuz de serviciu și fals în acte publice. Învinuitul nu își recunoaște vina, acesta fiind eliberat din serviciu, iar cauza penală a fost expediată pentru examinare în fond la judecătoria Drochia, sediul Glodeni, pe rolul căreia se mai află o cauză penală pe numele acestuia pentru neglijență în serviciu.

În urma investigațiilor s-a stabilit că procurorul vizat, având în procedură un dosar penal în privința unei persoane învinuite de escrocherie, a comis mai multe încălcări. Potrivit concluziilor raportului de expertiză judiciară se relevă că semnăturile din dreptul numelor avocatului și a învinuitului de pe mai multe acte procesuale (ordonanța de punere sub învinuire, procesul-verbal de audiere a învinuitului ș.a.) întocmite de procuror pe cauza menționată, nu le aparțineau acestora, fiind executate de către o altă persoană prin procedeul imitației servile. Mai mult, apărătorul și clientul acestuia nu ar fi participat la acțiunile procesuale respective.

În asemenea circumstanțe, procurorul este învinuit de folosirea intenționată a situației de serviciu, cu cauzarea de daune în proporții considerabile drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanei fizice. Acesta, acționând intenționat și în interes personal, urmărind tăinuirea acțiunilor sale ilegale și redarea caracterului legal al acestora, a emis acte procesuale în cadrul conducerii urmăririi penale pe cauza penală de escrocherie aflată în gestiunea sa, în care a înscris date vădit false și a falsificat documentele oficiale.

Dacă instanța va fi găsit vinovat, procurorul riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 1.350 până la 2.350 unități convenționale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de la 5 la 10 ani.

0