Procuratura Ucrainei a identificat comanditarul și organizatorii asasinării fostului deputat în Duma de Stat a Rusiei, Denis Voronenkov

Procuratura Ucrainei a identificat comanditarul și organizatorii asasinării fostului deputat în Duma de Stat a Rusiei, Denis Voronenkov

Procurorul general al Ucrainei Iuri Luțenko a demonstrat o schemă în care figurează complicii la asasinarea fostului deputat rus Denis Voronenkov. Potrivit procurorului, comanditarul omorului a fost autoritatea criminală Vladimir Tiurin.

„Noi suntem convinși că asasinarea lui Voronenkov este legată de depozițiile sale privind prezența armatei ruse pe teritoriul Ucrainei, precum și de cele care vizează dosarul lui Victor Ianukovici, în care acesta este acuzat de trădare de patrie”, a anunțat Luțenko în cadrul unui briefing de astăzi, conform unian.net.

Potrivit procurorului, Voronenkov a fost înlăturat, pentru ca acesta să nu poată depune mărturii în cadrul tribunalelor ucrainene sau internaționale. „De facto, comanditarul omorului a fost autoritatea criminală Vladimir Tiurin, care este controlat de FSB (serviciul de securitate din Rusia – n.n.)”, a afirmat Luțenko.

El a mai opinat că Tiurin a acceptat să organizeze omorul în schimbul sprijinului FSB în luarea sub control propriu a unor organizații interlope de pe teritoriul Rusiei și unor state CSI.

Procurorul general a precizat că au fost identificate toate persoanele care au pregătit asasinarea fostului deputat și că două persoane din cinci figuranți au fost deja reținute.

Denis Voronenkov a fost asasinat în centrul Kievului la 23 martie 2017. În rezultatul schimburilor de foc a fost rănită și paza deputatului și atacatorul, care ulterior a decedat.

0