Procuratura Generală pornește trei procese penale, privind interceptările organizate sub guvernarea PDM

by D M
Distribuiti mai departe...

Procuratura Generală a pornit trei cauze panele pentru a verifica cât de legale și necesare au fost interceptările pe care le-au făcut oamenii legii în perioada anilor 2017-2019 în cazul mai multor persoane care se aflau în opoziție față de guvernarea democrată, politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști. Atunci, sub lupa procurorilor și a polițiștilor au nimerit 52 de persoane.

Conform reprezentanților Procuraturii, fiind constatate mai multe omisiuni de ordin procesual în activitatea agenţilor publici, care au dus la ingerinţe în drepturile fundamentale ale cetăţenilor, în dreptul la viaţa personală şi de familie, prin culegerea pretins ilegală a informaţiilor, cu utilizarea mijloacelor speciale destinate interceptării şi urmăririi vizuale, a fost dispusă înregistrarea şi examinarea faptelor presupus ilicite.

„Pornind de la dezideratele principiilor constituţionale privind garantarea inviolabilităţii vieţii private, care interzic culegerea, păstrarea şi folosirea în mod arbitrar a informaţiei despre viaţa privată a persoanelor, Procuratura Generală, în cadrul a trei procese penale, supune verificării legalitatea, temeinicia şi oportunitatea dispunerii, efectuării măsurilor speciale de investigaţii în cazurile expuse şi urmează să decidă asupra acţiunilor persoanelor responsabile, sub aspect penal”, se arată în anunțul Procuraturii Generale.

 

Citește și: RISE Moldova: Politicieni, activiști civici şi jurnalişti care se aflau în opoziţie faţă de PDM, intercepaţi şi filaţi de procurori

RISE Moldova a arătat într-o investigație că, în ultimii ani autoritățile au desfășurat o adevărată campanie de interceptare și filare a opozanților guvernării democrate. Operațiunea s-a desfășurat sub paravanul a trei dosare penale trase la indigo, pornite în baza unor mesaje pe Facebook sau declarații la conferințe de presă. Sub lupa procurorilor și a polițiștilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată. În locuințe le-au fost instalate microfoane și camere video.

 

Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...