Primul post de televiziune, sancționat pentru că nu s-a conformat legii „anti-propagandă”. Va plăti o amendă de 50.000 lei

Primul post de televiziune, sancționat pentru că nu s-a conformat legii „anti-propagandă”. Va plăti o amendă de 50.000 lei

Postul de televiziune „RTR Moldova” a fost sancționat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului cu o amendă de 50 de mii de lei. Amenda i-a fost aplicată pentru nerespectarea legislației audiovizuale privind securitatea spațiului informațional. Concomitent, „RTR Moldova” urmează să prezinte, în cel mai scurt timp, un raport privind măsurile întreprinse pentru a elimina carențele depistate.

CCA a examinat în cadrul ședinței sale autosesizarea membrului CCA, Olga Barbălată, cu privire la faptul că postul de televiziune „RTR Moldova” plasează în cadrul buletinului informativ autohton știri realizate în Federația Rusă. Raportul de monitorizare a buletinelor de știri difuzate de „RTR Moldova”, în perioada 14-23 februarie, a atestat că în cadrul buletinelor informative „Вести Moldova” și „Вести недели Moldova” au fost difuzate subiecte realizate de postul de televiziune „Россия 1” din Federația Rusă și prezentate ca știri „externe”. Astfel, postul de televiziune prelua și difuza integral între șase și zece știri realizate de „Россия 1”, ceea ce a constituit o pondere ce cel puțin 28% și maximum – 41% din volumul total al unui buletin informativ.

În cadrul ședinței au fost vizualizate câteva reportaje produse de postul „Rossia 1” pe care „RTR Moldova” le modifica nesemnificativ și le includea în propriul buletin, la rubrica de știri internaționale, păstrând până și vocea crainicului din Federația Rusă. Majoritatea știrilor preluate erau despre și în favoarea Federației Ruse, vizând inclusiv politica internă și externă promovată de Rusia (dotările tehnicii militare, prezentarea candidaților la scrutinul prezidențial din Federația Rusă etc.).

Președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dragoș Vicol, și-a exprimat profundul regret că anumiți radiodifuzori, în primul rând, „RTR Moldova”, a înțeles eronat și subversiv să aplice prevederile legii cu privire la modificarea și completarea Codului audiovizual, accentuând că nimeni nu are îndoială că știrile sunt realizate anume în Federația Rusă și sunt puse pe post premeditat de „RTR Moldova”.

Prezent la ședință, directorul postului de televiziune, Evgheni Sergheev, a explicat că nu retransmite, ci procură știrile produse de Rossia 1 și că acestea sunt remontate tehnic, iar ulterior incluse în buletinul autohton.

În cadrul dezbaterilor publice, membrii CCA au decis, întrucât încălcările sunt „deosebit de grave”, sancționarea postului „RTR Moldova” cu amendă de 50 de mii de lei. Tot în cadrul ședinței din 26 februarie, CCA a examinat modul de executare a prevederilor legislației în vigoare și a condițiilor la autorizațiile de retransmisie de către mai mulți distribuitorii de servicii.

Rezultatele monitorizării au atestat că „TV-BOX” SRL și „MEGATRAFIC” SRL retransmit, contrar prevederilor art. 9 alin. (21) din Codul audiovizualului, programe televizate cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care nu sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Astfel, „TV-BOX” SRL retransmite Arirang World și KBS World, iar „MEGATRAFIC” SRL – postul de televiziune Russia Today Documentary, fapt pentru care au fost sancționați cu amenzi de 40.000 de lei fiecare.

Legea „anti-propagandă” a intrat în vigoare la data de 12 februarie curent.

0