Primarul de Basarabeasca, reținut pentru neglijență în serviciu! Alesul este acuzat că nu a curmat hărțuirea unei minore de către tatăl său

Primarul de Basarabeasca, reținut pentru neglijență în serviciu! Alesul este acuzat că nu a curmat hărțuirea unei minore de către tatăl său

Primarul orașului Basarabeasca, Valentin Cimpoeș, a fost reținut de procurorii PCCOCS chiar din cabinetul de serviciu fiind acuzat de neglijență în serviciu. În speță, primarul este acuzat că nu și-ar fi executat sarcinile în cazul unei familii de romi din localitate în care tatăl își hărțuia, inclusiv sexual, fiica minoră. Potrivit procurorului de caz, Lilian Bacalîm, primarul care este autoritate tutelară trebuia să acționeze imediat, ceea ce nu s-a întâmplat însă. Totuși, acesta nu a putut explica foarte clar de ce de acest caz nu s-a ocupat poliția.

Solicitat de Independent.md, Lilian Bacalîm a confirmat faptul reținerii primarului Valentin Cimpoeș într-o cauză penală deschisă în 2017 pentru „neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către o persoană publică a obligațiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente”. Astfel, în opinia acuzatorului de stat, inacțiunile primarului au dus la violare, abuz sexual și abandonarea domiciliului de către o minoră, în urma acțiunilor întreprinse de către tatăl său. Mai mult, tatăl minorei născute în 2002 și-ar fi exploatat sexual fiica în perioada anilor 2015 – septembrie 2016, aceasta fiind violată de patru bărbați maturi.

Pentru acțiunile sale tatăl minorei a fost reținut preventiv în baza unei cauze penale deschise în 2016.

Cât ține de atribuțiile primarului în acest caz, potrivit lui Lilian Bacalîm, primarul ar fi fost „sesizat în repetate rânduri de Inspectoratul de Poliție Basarabeasca”. „Primarul care este persoană publică și autoritate tutelară, fiind sesizat de posibile abuzuri, trebuia să întreprindă anumite acțiuni imediat”, a mai menționat Bacalîm.

Procurorul însă nu a putut explica foarte clar de ce poliția nu a întreprins măsurile necesare pentru stoparea abuzurilor bărbatului în privința fiicei minore imediat cum a aflat despre aceasta. „Poliția a acționat. Au luat minora, au plasat-o în spital și au stopat aceste acțiuni. Anterior erau niște bănuieli că așa ceva poate avea loc”, a mai spus Bacalîm, fapt din care reiese că fie poliția a sesizat abia ulterior autoritatea publică locală, fie că a sesizat autoritatea publică locală, dar nu a intervenit din proprie inițiativă în baza bănuielilor pe care le avea.

Așa ori altfel, potrivit legislației persoanele care se fac vinovate de „neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către o persoană publică a obligațiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente sau neconștiincioase față de ele, dacă aceasta a cauzat daune în proporții mari intereselor publice sau drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, care au provocat alte urmări grave”, riscă o pedeapsă cu închisoare de la 2 la 6 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Independent.md amintește că un caz similar a avut loc în orașul Taraclia, unde primarul localității Serghei Filipov a fost amendat cu 8.000 de lei, fiind obligat să restituie statului prejudiciul de 164.000 de lei și privat de dreptul de a ocupa funcții publice pentru un termen de doi ani, pentru tăierea unor copaci din scuarul primăriei. Cazul a ajuns până la Curtea Supremă de Justiție care a dispus rejudecarea dosarului.

0