Primăria Chișinău aruncă „gunoiul” în curtea locuitorilor din Bubuieci: Guvernul ar putea interveni

Primăria Chișinău aruncă „gunoiul” în curtea locuitorilor din Bubuieci: Guvernul ar putea interveni

Edilul capitalei Dorin Chirtoacă aruncă gunoiul din curtea Primăriei spre locuitorii din Bubuieci, care au blocat trecerea autospecialelor de la „Autosalubritate”, astfel încât, în ultimele zile, locuitorii capitalei se sufocă de gunoi.

Primarul spune că Primăria este gata să aloce 10 milioane de lei pe an pentru un teren pe care ar putea fi depozitate deșeurile din Chișinău, în contextul în care locuitorii din Bubuieci au blocat trecerea autospecialelor de la „Autosalubritate”.

Municipalitatea examinează mai multe variante unde ar putea să evacueze gunoiul în condițiile în care autoritățile și localnicii din Țânțăreni se opun ca deșeurile să fie transportate la gunoiștea amenajată la periferia satului.

Dorin Chirtoacă a mai spus că în gunoiștea de la Țânțăreni au fost investiți 25 de milioane de euro și aceasta este unica care respectă standardele de mediu. Ca și soluție, în cazul în care autoritățile de la Țânțăreni continuă să se opună, urmează a fi emisă o decizie de Guvern prin care terenului să-i fie atribuit statut național.

„În luna septembrie 2016, a fost prezentat studiul de fezabilitate privind managementul deșeurilor solide din municipiul Chișinău. Proiectul este finanțat de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și a fost elaborat de compania germană de inginerie „FICHTNER Management Consulting”. Studiul de fezabilitate a fost realizat în perioada 2015 – 2016, iar scopul general fiind elaborarea sarcinilor privind îmbunătățirea serviciilor aferente deșeurilor solide și protecția mediul înconjurător din municipiul Chișinău. Potrivit autorilor de proiect, municipalitatea trebuie să ajungă la un acord cu autoritățile din satul Țânțăreni, raionul Anenii Noi, pentru reabilitarea și redeschiderea gunoiștii din localitate”, anunță municipalitatea.

În acest sens, sunt planificate investiții care vor soluționa problema gunoiștii din s. Țânțăreni, pentru a putea fi utilizată în următorii circa 10 ani. Proiectul va fi finanțat de către BERD și prevede:

Reconstrucția depozitului de deșeuri din s. Țânțăreni – 11,643 milioane de euro;

Renovarea parcului auto/camioane pentru colectare și transfer deșeuri – 7,720 milioane de euro;

Reabilitarea stației de transfer și a liniei de sortare pentru deșeurile colectate separat – 1,802 milioane de euro;

Închiderea gunoiștii din sectorul Ciocana (utilizată în prezent) și revitalizarea zonei aferente – 1,785 milioane de euro.

Potrivit primarului general al capitalei Dorin Chirtoacă, prin implementarea acestui proiect în valoare totală de circa 23 milioane de euro, pe parcursul a 5-7 ani, va fi rezolvată integral problema deșeurilor solide din municipiul Chișinău.

De asemenea, la sfârşitul lunii noiembrie 2016, Primăria municipiului Chișinău a făcut public Studiul geologic și hidrologic la depozitul pentru deșeuri menajere de la Țânțăreni, în cadrul Proiectului privind realizarea Studiului de Fezabilitate “Deșeurile solide în Chișinău”, elaborat de către Compania de consultanță “Fichtner”.

În urma investigațiilor de laborator s-a constatat că sursa de apă potabilă din localitate sau fântâna pentru agricultură amplasată lângă depozit nu sunt afectate de gunoiștea municipală.

0