CALM, despre reținerea lui Valentin Cimpoeș: Dacă este atât de ușor să arestezi un primar, vai și amar de capul unui cetățean de rând

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sute de primari au spus un „nu” răspicat persecuțiilor la care sunt supuși din partea organelor de control și anchetă și s-au solidarizat cu primarul orașului Basarabeasca, Valentin Cimpoeș, reținut acum o săptămână sub învinuirea de „neglijență în serviciu”. Membrii Congresului Autorităților Locale din Moldova, care s-au reunit într-o ședință extraordinară lărgită a Consiliului de Administrare CALM, și-au rezervat dreptul de a adjudeca drepturile membrilor săi în stradă, în cadrul unor proteste de amploare, dacă primarul de Basarabeasca nu va fi eliberat.

Membrii CALM au menționat că arestul primarului de Basarabeasca este un precedent periculos, care demonstrează că în Republica Moldova aleși locali incomozi sunt supuși unor abuzuri, sunt persecutați și nu-și mai pot exercita atribuțiile în siguranță.

În plenul reuniunii, directorul executiv CALM, Viorel Furdui, a declarat că, prin menținerea arestului lui Cimpoeș, a fost distrusă orice credibilitate în actul justiției, dar și ratată șansa de a repara caracterul disproporționat al acțiunilor întreprinse de organele de anchetă în acest caz. Totodată, acesta a spus că acțiunile organelor judiciare soldate cu arestul primarului de Basarabeasca, reprezintă consecințele unui control administrativ excesiv asupra Autorităților Publice Locale din partea organelor statului și a unui principiu de neglijare sistemică a principiilor autonomiei locale.

„Considerăm că în cazul dat organele judiciare au demonstrat abordări selective, înguste și unilaterale, bazându-se doar pe un cadru legal din domeniul protecției copilului. Dar și în acest caz, foarte selectiv, făcând trimitere la unele norme și scăpând din vedere, alte norme, din aceleași acte normative. Suntem profund indignați de ignorarea, desconsiderarea și neglijarea totală a cadrului legal național și internațional din domeniul autonomiei locale din partea organelor judiciare în cazul dat, dar și de către organe de control administrativ/financiar”, a menționat Furdui.

Acesta a argumentat că asistenţii sociali sau Poliția nu sunt în subordinea primarului. Prin urmare, în cazul dat nu putea fi vorba despre invocarea neglijenței în acțiunile primarului. „În legătură cu situația care s-a creat dorim ca cei din teritoriu să-și spună părerile, să aducă la cunoștință publicului larg problemele noastre care au ajuns la limită în ceea ce privește relația noastră, a APL, cu organele de control și cele judiciare. Dacă până în prezent activitatea noastră s-a focusat pe promovarea principiilor autonomiei locale, a esenței autonomiei locale în raport cu autoritățile centrale și putem spune că într-o anumită măsură am obținut ceva progrese, în relația noastră cu organele de control și cele judiciare constatăm că există foarte, foarte mult de lucru pentru a le face cunoscute aceste principii, aceste legi, începând cu Constituția, Carta Europeană a Autonomiei locale și alte acte normative în domeniul APL”, a precizat directorul executiv al CALM.

În context, președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, a specificat: „Situația respectivă este una regretabilă. Arestarea colegului nostru arată că reformele de la care noi așteptăm schimbări pozitive pentru toată societatea nu au rezultatul scontat, ci dimpotrivă duc la o diminuare a eforturilor noastre comune, atât ale CALM-ului, atât ale aleșilor locali, cât și ale colegilor din administrația publică centrală în ceea ce privește îmbunătățirea cadrului legal, de promovare a democrației locale, drepturilor omului și a vieții cetățenilor noștri”.

„Cred că, în afara declarației prin care argumentăm și cerem eliberarea primarului Cimpoeş, trebuie să revizuim cadrul legal privind garanțiile și atribuțiile aleșilor locali. Trebuie să cerem o întrevedere cu conducerea Parlamentului, să cerem de urgență o întrunire cu conducerea Procuraturii Generale, cu Consiliul Superior al Magistraturii. Dacă este atât de ușor să arestezi un primar, vai și amar de capul unui cetățean de rând. În ultimă instanță cred că trebuie să aducem la cunoștința colegilor europeni această situație. Consider că ceea ce i se întâmplă primarului Cimpoeş este o maltratare a unui ales local. Este vorba de o abatere de la principiile democratice și drepturile omului”, a mai opinat Polcinschi.

Primarul satului Chișcăreni, Sângerei, Silvia Țurcanu a menționat că în locul lui Cimpoeș poate fi orice edil, deoarece nimeni nu se mai poate simți în siguranță și sigur că legea va fi dreaptă și de partea lui: „Mergi seara acasă și te gândești dacă până dimineață o să fie totul bine. Mereu ești supus riscului, deoarece undeva se întâmplă un incendiu, iar în altă parte un accident. Iar dacă se construiește ceva și este formată o groapă, iar la locul dat nu este nimeni să securizeze și se întâmplă ceva, gata primarul este vinovat”.

„Este puțin să ne adunăm și să discutăm noi între noi, puțină lume ne aude. Trebuie să organizăm acțiuni de protest, indiferent de culoarea politică. Mâine se va întâmpla cu noi ceea ce s-a întâmplat cu primarul de la Basarabeasca. Controalele în lanț. Anul trecut am avut patru controale de la Inspecția Financiară. La întrebarea mea de ce atâtea controale mi-au răspuns că vor veni de câte ori va fi nevoie. Propunerea mea pe acest subiect este să studiem modalitatea de a modifica cadrul legal și stipulat foarte clar când, unde, cine și cum are dreptul să efectueze aceste controale, să verifice autoritatea publică executivă”, a spus Valentina Casian, primarul de Străşeni.

Primarii prezenți la eveniment au adoptat o declarație prin care cer instituțiilor statului – Parlamentului, Guvernului, Președinției, CSJ, CSM, CNA, Procuraturii Generale, – să intervină prompt în cazurile de abuz. Totodată, cazul primarului orașului Basarabeasca, Valentin Cimpoeş, va ajunge în atenția oficialilor Consiliului Europei, ai Uniunii Europene, dar și ai Statelor Unite ale Americii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...