Prietenii Unirii, grup intraparlamentar pentru Unirea României cu Republica Moldova

Prietenii Unirii, grup intraparlamentar pentru Unirea României cu Republica Moldova

Luni, în Parlamentul României, a avut loc evenimentul de creare a unui grup interparlamentar pentru unirea României cu Republica Moldova, denumit „Prietenii Unirii”.

La eveniment au participat peste 100 de deputați și senatori din partea tuturor partidelor parlamentare care vor fi membri ai grupului legislativ pentru Unirea României cu Republica Moldova. Participanţii au vorbit despre problema cetăţeniei române, tarife mai ieftine la telefonia mobilă între cele două state româneşti, despre ecartamentul trenurilor, securitatea energetică şi puncte de frontieră comune.

La evenimentul care a avut loc la Parlamentul României a participat şi basarabeanul Vlad Bileţchi, care este unul din liderii mişcării unioniste din Republica Moldova.

„Pe parcursul ultimilor 3 ani, am omagiat scriitori români, care s-au manifestat prin promovarea mesajului patriotic românesc, a tricolorului, limbii române, am făcut cel mai lung tricolor din istorie în centrul Chişinăului. Este vorba de 1 kilometru de tricolor! Am desfăşurat activităţi, precum Caravana Unirii, unde am mers din casă în casă, de la om la om şi am vorbit cu oamenii simpli la modul direct, la modul practic despre unire. Am ieşit în stradă ori de câte ori s-a pus sub semnul întrebării românismul, tricolorul şi apartenenţa noastră la românitate. Eu în calitate de tânăr nu am venit să vă rog să ne daţi saci cu bani, nu vă rog să veniţi şi să ne lăudaţi sau să staţi lângă noi pentru poze, nu vă rugăm nici să interveniţi cu armata cum face Rusia în Crimeea pentru a-şi “apăra” cetăţenii. Apăraţi-ne prin prezenţa dvs, prin atitudine, prin faptul că atunci când se întâmplă ceva la Chişinău luaţi o atitudine şi daţi o mână de ajutor. Faptul că sunteţi prezenţi astăzi în această sală şi faceţi parte din grupul „Prietenii Unirii” şi toate aceste puncte comune, care le-am stabilit, precum „Cunoaşte-ţi Ţara” sunt extrem de importante”, a declarat Bileţchi, preşedintele Asociaţiei „Unirea – ODIP”.

Acesta a invitat oficialii la Chișinău, declarând că oamenii aşteaptă o reacţie, aşteaptă o mână de ajutor din partea României. „Haideţi să mergem mai departe prin interconectarea energetică, punctele de frontieră comună şi prin implicarea mediatică a României în spaţiul basarabean. Lupta noastră nu se dă contra Moscovei, lupta noastră se dă pentru românitatea din Basarabia, care a fost lăsată pe cont propriu pe prea mult timp. Nu ne lăsaţi pe cont propriu. Fiţi alături de noi!”, a mai spus tânărul.

Astfel, dezvoltarea infrastructurii comune, urgentarea interconectării celor două sisteme energetice și sprijinirea companiilor din România și Republica Moldova, sunt câteva dintre proiectele pe care membrii grupului parlamentar „Prietenii Unirii” și le-au asumat să le realizeze până la încheierea mandatelor din actuala legislatură.

0