Preşedintele PE: Ziua Europei trebuie să fie un moment de reflecție și mobilizare

by Genko Genko

Ziua Europei nu trebuie să fie o celebrare sterilă a unor realizări trecute, ci un moment de reflecție și mobilizare, o oportunitate de a redescoperi spiritul solidarității și viziunea care se află în centrul proiectului european, a declarat președintele Parlamentului European, Martin Schulz, într-un mesaj dat publicității cu acest prilej, relatează Agerpres.

„Europa marchează două aniversări în acest an: 100 de ani de la începutul Primul Război Mondial și zece ani de la extinderea istorică din 2004. Aceste două evenimente simbolice ne amintesc cu claritate cum integrarea europeană a schimbat continentul european în bine, reunind și reconciliind oameni, extinzând libertățile și statul de drept, consolidând democrația, pluralismul și toleranța”, a afirmat actualul șef al legislativului comunitar, citat într-un comunicat.

El a adăugat că este de ajuns o privire către vecinii cei mai apropiați ai Europei pentru a înțelege în ce măsură aceasta este încă văzută ca o „lumină călăuzitoare a păcii, prosperității și speranței”.

„Totuși, în ultimii cinci ani, ‘criză’ a fost cuvântul cel mai asociat cu Europa. Unii europeni au început să vadă UE ca pe o sursă mai degrabă de suferință decât de speranță, mai degrabă o amenințare decât un adăpost”, a mai menționat Schulz.

În acest context, Schulz subliniază că „Ziua Europei nu trebuie să fie o celebrare sterilă a unor realizări trecute”.

„Trebuie să fie un moment de reflecție și mobilizare, o oportunitate de a redescoperi spiritul solidarității și viziunea care se află în centrul proiectul european. Europa rămâne cel mai bun instrument al nostru pentru a răspunde provocărilor și a devia amenințările secolului al XXI-lea, indiferent dacă este vorba despre comerțul internațional sau încălzire globală, migrație sau securitate”, a conchis Martin Schulz, care este candidat al socialiștilor europeni pentru președinția Comisiei Europene.

CITIȚI ȘI...