Preşedintele Coreei de Sud: Regimul de la Phenian merge pe gheaţă subţire, dar o finalitate paşnică este încă posibilă

Preşedintele Coreei de Sud: Regimul de la Phenian merge pe gheaţă subţire, dar o finalitate paşnică este încă posibilă

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-In a reiterat, miercuri, hotărârea de a încheia pe cale paşnică ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord, spunând că statul comunist are o abordare agresivă, dar o soluţie este încă posibilă, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

„Relaţiile Coreea de Sud-Coreea de Nord nu sunt încă aşa de bune. Tensiunea dintre Sud şi Nord este la cote maxime, deci este o situaţie foarte prudentă, ca şi cum ai merge pe gheaţă subţire. Dar nu sunt pesimist. Cred că o criză se poate transforma într-o oportunitate, iar noaptea este cea mai întunecată chiar înainte de răsărit. Când vom depăşi această criză, sunt sigur că va apărea o oportunitate pentru îmbunătăţirea drastică a relaţiilor Coreea de Sud-Coreea de Nord”, a spus Moon Jae-In.

La 29 noiembrie, Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală care poate transporta un focos nuclear către orice ţintă din Statele Unite ale Americii. Serviciile de informaţii sud-coreene nu exclud posibilitatea unui nou test nuclear din partea Coreei de Nord.

Imediat după testul balistic, Statele Unite şi Japonia au convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, iar administraţiile din întreaga lume au cerut intensificarea presiunii asupra Phenianului.

0