Preşedintele Consiliului European cere Chișinăului să respecte „pe deplin” avizul Comisiei de la Veneția

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Avizul dat de experții Comisiei de la Veneția asupra proiectului PD și PSRM privind schimbarea sistemului electoral de vot în unul mixt trebuie respectat pe deplin. Asta i-a transmis preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, prim-ministrului Pavel Filip, care se află în aceste zile la Bruxelles.

„Implementarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, mersul reformelor, asistența macrofinanciară din partea UE pentru țara noastră și proiectul de lege cu privire la modificarea sistemului electoral. Acestea au fost câteva dintre subiectele discutate de premierul Pavel Filip, care a avut astăzi o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk”, anunță serviciul de presă al Guvernului fără a preciza că oficialul european i-a cerut șefului Executivului de la Chișinău să fie luate în calcul „pe deplin” recomandările Comisie de la Veneția.

„Întâlnirea cu prim-ministrul moldovean Pavel Filip. I-am recomandat prim-ministrului că recomandările Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemului electoral trebuie să fie îndeplinite pe deplin”, a ținut să transmită preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

„Lumea bună spune foarte clar: avizul Comisiei de la Veneția trebuie respectat pe deplin de către Republica Moldova”, a venit și reacția eurodeputatului român Siegfried Muresan, cu referire la mesajul lui Tusk.

Executivul de la Chișinău anunță, totodată că prim-ministrul Pavel Filip a relevat importanţa asistenței macrofinanciare din partea UE, a continuării sprijinului bugetar și a relațiilor cu FMI. Premierul a solicitat să nu fie făcută o legătură directă între acordarea asistenței macrofinanciare și modificarea sistemului electoral, deoarece pentru acordarea acesteia Guvernul și Comisia Europeană au îndeplinit toate precondițiile stabilite de comun acord. Pavel Filip a spus ca această asistență este foarte importantă pentru Republica Moldova, fiind dedicată strict implementării reformelor.

Cu referire la recomandările Comisiei de la Veneția privind proiectul de modificare a sistemului electoral, premierul a menționat că vor avea loc discuții largi pe marginea acestora și majoritatea recomandărilor vor fi luate în considerare, pentru a fi respectate toate normele democratice și pentru a se evita orice tip de abuz în cadrul alegerilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...