Președinta Lituaniei: Șovinismul „Marii Rusii” conduce la lucruri precum un atac împotriva unui avion civil

by Genko Genko

Șovinismul „Marii Rusii” conduce la lucruri precum un atac împotriva unui avion civil”, a declarat președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, care a avertizat marţi împotriva unei „mistralizări” a politicii Uniunii Europene, criticând Franţa pentru vânzarea unor nave Mistral Rusiei.

„Asistăm la o mistralizare a politicii Uniunii Europene”, a declarat Grybauskaite pentru postul public de radio LRT, făcând referire la contractul în valoare de 1,1 miliarde de euro, pentru care Franţa este criticată de occidentali.

„Valorile şi securitatea sunt trădate în favoarea afacerilor, regula «cumpără şi cucereşte» fiind aplicată” de Rusia pentru a diviza membrele UE, a declarat ea, parafrazând proverbul „dezbină şi cucereşte”.

„Vânzarea de tehnologii militare Rusiei în circumstanţele actuale nu poate fi tolerată”, a adăugat ea.

Citește și: Franța va livra Rusiei cel puțin una dintre navele de luptă Mistral

Conform preşedintei lituaniene, o politică „indecisă” a UE constituie „o invitaţie directă pentru agresor de a fi mai agresiv pe viitor”.

Statele baltice şi Polonia, care au aderat la UE şi la NATO după căderea comunismului, sunt preocupate de extinderea crizei în Ucraina.

„Nazismul nu a fost oprit în anii ’90 şi asistăm în acest moment la şovinismul Marii Rusii, care conduce la lucruri precum un atac împotriva unui avion civil”, a declarat Grybauskaite.

„Cei care au organizat, comandat şi livrat armament trebuie judecaţi în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga”, a adăugat ea.

CITIȚI ȘI...