Președinta Braziliei, Dilma Rousseff, a afirmat miercuri că „nicio țară nu trebuie să aibă o greutate mai mare decât altele” în guvernarea internetului, în cadrul discursului rostit miercuri la deschiderea unui summit internațional ce vizează readucerea în discuție a problemei tutelei americane în domeniu, relatează AFP.
„Guvernarea internetului trebuie să fie multipartită, transparentă și deschisă tuturor. Participarea guvernelor trebuie, de asemenea, să intervină pentru ca nicio țară să nu aibă o greutate mai mare decât altele. Dorim cu adevărat relații care să fie mai democratice”, a declarat șefa statului brazilian.
Consacrat guvernării internetului, summitul NETmundial desfășurat miercuri și joi, la Sao Paulo, urmărește în special să pună capăt hegemoniei americane în ceea ce privește instanțele de reglementare a internetului.
Acest demers survine în contextul scandalului legat de spionarea corespondențelor președintei Dilma Rousseff și ale colaboratorilor ei de către Agenția americană de Securitate Națională (NSA), acțiuni dezvăluite în vara anului 2013 de către fostul consultant american Edward Snowden. Acesta a declarat că serviciile secrete americane ascultau convorbirile telefonice şi acaparau mesajele a milioane de abonaţi, chiar şi din ţările “aliate” Statelor Unite, inclusiv pe cele ale Angelei Merkel, care a venit cu iniţiativa de a crea o reţea europeneană de comunicare, pentru ca mesajele electronice şi alte date să nu treacă automat prin Statele Unite ale Americii.
În discursul său de deschidere a summitului, Dilma Rousseff a apreciat că „spațiul internetului trebuie să fie un teritoriu de încredere, pentru drepturi ale omului, cetățenie, colaborare și pace”. Ea a salutat decizia luată luna trecută de Washington „de a revedea legătura instituțională” cu Icann („Internet Corporation for Assigned Names and Numbers”), organism care furnizează în special numele legate de domenii, precum .com sau .gov, și al cărui sediu se află în California.