Presa franceză despre Bride: „Un francez numit vicepremier în Republica Moldova ridică semne de întrebare”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Un francez numit vicepremier în Republica Moldova ridică semne de întrebare”, titrează publicația franceză Le Tribune, care încearcă să dezlege misterul acestei învestiri.

„Stephane Bride este primul străin care a ajuns în organele guvernamentale în această republică ex-sovietică. Trecutul său de auditor ridică însă semne de întrebare în presa moldovenească, dar şi printre deputaţii din opoziție”, scrie sursa citată.

Publicaţia franceză scrie că presa din Republica Moldova îl caracterizează ca fiind „misterios şi exotic”.

„Exotismul său este evident, dar trecutul său misterios oferă jurnaliştilor posibilitatea să pună la îndoială legăturile sale cu domeniul financiar”, se arată în articol.

Autorul materialului îl citează pe socialist Ion Ceban, cum că „În 2013, auditul Băncii de Economii a fost pozitiv, în timp ce aceasta se afla deja în plină criză. Este posibil ca cineva care nu putea să prevadă problemele acestei bănci să aibă dreptul moral şi legal să ocupe funcţia de ministru al Economiei?”.

Bride a devenit vicepremier şi ministru al Finanţelor la propunerea Partidului Democrat. Acesta a ajuns în Republica Moldova la sfârșitul anilor ’90, ca asociat al companiei Ernst & Young, ulterior deținând funcția de director al acesteia în țara noastră. Ernst & Young până în 2009 s-a ocupat de auditul majorității băncilor din țară, inclusiv a Victoriabank, care aparținea lui Vladimir Plahotniuc, dar și a Fincombank, controlată de Oleg Voronin.

În 2010, francezul care obținuse între timp și cetățenia moldovenească, s-a alăturat companiei Grant Thornton, a căror primi doi clienți au fost Moldindconbank, controlată de Veaceslav Platon, și Energbank.

Ulterior, Grant Thornton a reușit să se dezvolte, ajungând să se ocupe și de auditul Băncii de Economii, Băncii Sociale și a Unibank, cele trei instituții financiare care astăzi se află sub administrarea specială a BNM, fiind suspectate că ar fi acordat credite neperformante de aproape 30 de miliarde de lei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...