Premierul Japoniei la Bucureşti! După discuţia cu Iohannis, în loc de întrevederea cu „omologul său român” a mers la Muzeul Satului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, s-a aflat azi într-o primă vizită oficială la Bucureşti, aceasta fiind şi prima viziză a unui premier japonez în România, fiind primit de preşedintele român Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Premierul japonez avea programată pentru vizita la Bucureşti şi o întâlnire cu omologul său român, însă, în condiţiile demisiei lui Mihai Tudose, întâlnirea a fost anulată, iar Shinzo Abe a făcut o vizită foarte scurtă la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Klaus Iohannis a spus că este prima vizită a unui înalt oficial în 2018, an special pentru România – Centenarul Marii Uniri, arătând că are loc într-un alt context special – aniversarea a 5 ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România şi Japonia. „În cadrul discuţiilor am decis să lansăm demersurile necesare pentru ca în viitorul nu foarte îndepărtat să ridicăm relaţia dintre România şi Japonia la nivel de parteneriat strategic”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că a discutat cu premierul Japoniei şi despre „dimensiunea economică” între cele două state, iar aceasta are perspective foarte bună.

Nu în ultimul rând, potrivit Jurnalul.ro, cu ocazia vizitei sale la Bucureşti premierul nipon a anunțat că de acum, românii vor putea călători fără viză în Japonia.

Potivit Mediafax, premierul Shinzo Abe a fost întâmpinat la Aeroportul „Henri Coandă” din Otopeni de secretarul de stat din MAE Dan Neculescu. Pe programul oficial vicepremierul Marcel Ciolacu era reprezentantul Guvernului desemnat pentru a-l întâmpina pe premierul nipon. Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a comentat acest gest ca fiind unul regretabil.

„Este un semnal de respect în a trimite pe cineva cu o funcţie apropiată a celui care se află în vizită în statul respectiv. Din păcate, (ceea ce s-a întâmplat – n.r.) e un gest care se alătură multor altora şi nu aş putea să spun exact din ce zonă a necunoaşterii regulilor diplomatice vine. Japonezii, tradiţional, sunt extrem de atenţi la detaliile procedurale, protocolare, sunt formalişti din foarte multe puncte de vedere. Dacă pentru alte state un astfel de gest ar putea să treacă neobservat, aşa cum îi ştiu pe japonezi, la ei nu va trece neobservat”, a declarat el pentru Mediafax.

În după-amiaza zilei, Shinzo Abe a petrecut aproximativ jumătate de oră la Muzeul Satului, unde, potrivit declaraţiilor directoarei Paula Popoiu, a fost impresionat de biserica din Dragomireşti şi de aleea cireşilor japonezi.

„A fost o vizită foarte scurtă. Ni s-a spus de la început că nu va putea sta mult. I-au plăcut foarte mult casa Şanţ (Bistriţa Năsăud, n.r.) şi biserica din Dragomireşti (Maramureş, n.r.), dar şi aleea cu cireşi japonezi, unde prinţul Akishino şi prinţesa Kiko au plantat cireşi în urmă cu câţiva ani”, a povestit Paula Popoiu.

Politicianul japonez a fost însoţit de soţia lui şi, împreună, au stat de vorbă cu câţiva meşteri aflaţi în muzeu. „A fost încântat de olarul din Horezu, l-a întrebat despre tehnică. Doamna a fost mai înfrigurată, dar el, ca japonezii, în general – interesat de tot”, a mai spus directoarea muzeului.

La plecare, prim-ministrul nipon a primit un platou mare din ceramică de Baia Mare şi un nai, iar soţia lui, un album despre muzeu şi o carte despre portul tradiţional românesc.

În timpul vizitei la Muzeul Satului, Abe a fost însoţit şi de ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...