Premierul, guvernatorul BNM, directorii SIS și CNA, invitați în Parlament pentru audieri

by Genko Genko

Mai mulți demnitari de rang înalt sunt chemați la audieri în Parlament pe marginea situaţiei din sectorul financiar-bancar al ţării.

Parlamentarii i-au chemat la audieri pe premierul Chiril Gaburici, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate, Mihai Balan, șeful CNA, Viorel Chetraru, precum şi procurorul general, Corneliu Gurin.

Deputaţii din toate fracţiunile s-au arătat îngrijorați de situaţia din sectorul bancar, după ce a fost făcut public raportul companiei americane „Kroll Associates UK Limited”, privind furtul a 1 miliard de dolari din bănci.

La propunerea fracțiunii Partidului Comuniștilor, deputații au votat în unanimitate audierea celor vizați.

Potrivit raportului „Kroll”, în urma unor tranzacții „foarte complexe” între cele trei bănci, cu implicarea unor firme afiliate „grupului Shor”, a mai multor companii off-shore, înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong, doar în perioada 24-26 noiembrie 2014, Banca Socială a transferat către 5 companii necunoscute din Moldova 13,5 miliarde de lei moldovenești (1$ = 15,6 lei). Ulterior, aceste firme au transmis banii pe conturile din Letonia ale unor companii off-shore înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong. În raportul Kroll se menționează că în toată această schemă s-a acționat concertat și că s-a urmărit doar beneficiul firmelor asociate „grupului Shor”, în detrimentul celor trei bănci. La 30 noiembrie 2014, atunci când Banca Națională a instituit administrare specială la cele 3 bănci, datoriile lor ajungeau la 18 miliarde de lei moldovenești. „La această etapă nu a fost posibilă efectuarea unei analize suficiente pentru a reconstitui tranzacțiile în vederea identificării beneficiarilor finali”, se menționează în raportul citat.

CITIȚI ȘI...