Premierul Filip şi speakerul Candu au transmis mesaje de condoleanţe în legătură cu decesul Regelui Mihai I. Preşedinţia tace mâlc

Premierul Filip şi speakerul Candu au transmis mesaje de condoleanţe în legătură cu decesul Regelui Mihai I. Preşedinţia tace mâlc

În timp ce diverşi oficiali din toate colţurile lumii trimit mesajele lor de condoleanţe României în legătură cu decesul Regelui Mihai I al României, Preşedinţia de la Chişinău tace mâlc. De obicei activ pe pagina sa de Facebook, preşedintele Igor Dodon nu a mai publicat nimic de ieri, în timp ce pe site-ul Preşedinţiei nu apare nimic în legătură cu decesul Majestăţii Sale. Doar premierul Pavel Filip şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi-au exprimat cuvintele lor de regret.

Astfel, ultimul mesaj de pe pagina de Facebook al şefului statului este de ieri, în legătură cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Totodată, la capitolul „Discursuri şi Mesaje” de pe pagina web a Preşedinţiei, ultimul mesaj este cel de felicitare adresat astăzi maestrului Vladimir Curbet, conducător al ansamblului de dans „Joc”, în legătură cu împlinirea vârstei de 87 de ani.

Tot pe această pagină Igor Dodon a transmis la data de 1 decembrie un mesaj de felicitare preşedintelui român Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Naționale a României, în timp ce pe 27 noiembrie, prin intermediul paginii date şeful statului transmitea un mesaj de condoleanțe scriitorului Ion Druță, în legătură cu decesul soţiei sale.

Premierul Pavel Filip a transmis „sincere şi profunde” condoleanţe Casei Regale a României în legătură cu decesul Majestății Sale. Potrivit premierului „Republica Moldova este alături de poporul român în aceste momente de profundă tristețe, exprimă compasiune familiei îndurerate și va păstra vie memoria Majestății Sale”.

„Prin moartea Regelui Mihai, România pierde un conducător cu o vastă viziune democratică, un reper de probitate, modestie şi nobleţe sufletească, un om de o mare înţelepciune şi cu o înaltă valoare umană, care poartă în sine istoria unui popor şi care va rămâne în conştiinţa naţională drept o figură emblematică a istoriei şi culturii româneşti”, se mai spune în mesajul premierului moldovean.

Şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a transmis, „în numele său și al întregului Parlament”, un mesaj de condoleanțe Casei Regale și poporului român. Potrivit lui Candu, „Regele Mihai I a fost un om de stat prin excelență, o personalitate de talie internațională, care a demonstrat un curaj vizionar în cele mai dificile momente din istoria României”. „Regele Mihai I și Casa Regală a României au fost și rămân factorul de coeziune pentru întreg poporul român și un model de loialitate, curaj, demnitate și generozitate pentru toți românii”, a mai spus președintele Parlamentului.

Majestatea Sa Regele Mihai I a încetat din viață astăzi, la ora 13.00, la reședința privată din Elveția. Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru două zile – în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

Regele Mihai I s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind fiul Regelui Carol al II-lea şi al Reginei-Mamă Elena. Majestatea Sa Regele Mihai a domnit între 1927 şi 1930, prin intermediul unei Regenţe, precum şi între 1940 şi 30 decembrie 1947.

0