Postul vamal Sculeni va fi reconstruit capital, urmând să devină cel mai modern de la frontiera moldo-română

Postul vamal Sculeni va fi reconstruit capital, urmând să devină cel mai modern de la frontiera moldo-română

Postul vamal de frontieră Sculeni intră în reconstrucție capitală. Totuși, pe întreaga durată a lucrărilor, acesta va rămâne funcțional. Conform proiectului, teritoriul postului va fi extins cu 1,3 Ha, ceea ce va face posibilă suplimentarea pistelor de control și reamenajarea elementelor de infrastructură.

Potrivit Serviciului Vamal, extinderea și modernizarea postului vamal Sculeni este prevăzută în proiectul de reabilitare a punctelor de trecere de pe segmentul de frontieră moldo-român „Sculeni-Sculeni”, „Leușeni-Albița” și „Giurgiulești-Galați”. Proiectul urmează a fi implementat în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, finanțat de Uniunea Europeană. Bugetul proiectului este de 10 milioane de euro, dintre care 5 milioane sunt destinate Republicii Moldova.

Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a mers personal în post pentru a examina, împreună cu proiectanții și angajații postului, modalitatea de organizare a controlului vamal în condițiile reconstrucției capitale a postului. Proiectul de reabilitare a fost prezentat și Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Peter Michalko, care a mers la Sculeni pentru a se informa despre lucrările preconizate.

„Având în vedere că cele mai mari constrângeri de infrastructură le avem la Sculeni, 70% din fondurile destinate părții moldovenești vor fi direcționate reconstrucției acestui post. Atât pe sensul de ieșire din țară, cât și pe cel de intrare vom avea câte 3 artere pentru autoturisme, câte 2 pentru autocamioane și câte una pentru autocare. Dacă la frontieră cu Ucraina, cel mai modern post va fi Palanca, atunci la frontieră cu România, acesta va deveni Sculeni”, a explicat Vitalie Vrabie.

La rândul său, Ambasadorul Uniunii Europene a reiterat faptul că Uniunea Europeană va continua să susțină proiectele care vin în sprijinul cetățenilor, apreciind, totodată, demersurile întreprinse de Serviciul Vamal pentru asigurarea funcționalității postului în timpul lucrărilor de reabilitare.

În prezent, postul vamal Sculeni înregistrează unele dintre cele mai mari valori de trafic, fiind traversat zilnic de circa 2.000 de unități de transport, dintre care până la 350 sunt autocamioane. Odată cu darea în exploatare a postului renovat, capacitatea de procesare a acestuia se va dubla.

0