Portul Internațional Giurgiulești – o fereastră spre lume pentru Republica Moldova: Iată recomandările experților

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Portul Giurgiulești este, cu-adevărat, o fereastră spre lume pentru Republica Moldova”, a menționat Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, în cadrul lansării studiului asupra procedurilor vamale aplicate în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti, realizat de Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM).

Scopul studiului este de a spori eficiența clarificării procedurilor și identificarea „blocajelor”, întârzierilor și, acolo unde este posibil, furnizarea exemplelor din Uniunea Europeană, celor mai bune practici internaționale, dar și elaborarea recomandărilor, care să îmbunătățească procesele, asigurând în același timp integritatea graniței, reducând costurile de afaceri și facilitând în continuare comerțul prin port.

În urma progreselor înregistrate, în general în port, studiul concluzionează că mai sunt necesare o serie de îmbunătățiri strategice.

Potrivit studiului, o importanță deosebită de la ratificarea Acordului de asociere UE-Moldova și ZLSAC este necesitatea ca toate Serviciile Vamale să se alinieze legislației și să implementeze utilizarea adecvată a analizei de risc și aplicarea pe deplin a procedurilor de control simplificate.

„Prin specificul acțiunilor efectuate în această zonă, care reprezintă o locație strategică, cu un potențial ce trebuie permanent valorificat, recomandările studiului oferă o valoare adăugată a eforturilor noastre de a îmbunătăți serviciile din port și sperăm că vom avea asistență externă atât pentru dezvoltarea instituțională, cât și pentru sectorul IT, indispensabil în sec XXI”, a menționat directorul adjunct al Serviciului Vamal, Iurie Ceban.

Serviciul Vamal al Republicii Moldova și celelalte puncte de control ale frontierelor în colaborare cu întreprinderile din port ar trebui să ia în considerare elaborarea unui plan de acțiune comun care să conțină pași realiști și realizabili pentru a pune în aplicare recomandările cuprinse în studiu.

„EUBAM este gata să sprijine procesul de modernizare al Servicului Vamal din Republica Moldova pentru a furniza servicii de înaltă calitate, moderne, transparente și care să corespundă standardelor UE și celor mai bune practici internaționale”, conchide Andrew Tesoriere, șeful Misiunii EUBAM.

Studiul poate fi accesat AICI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...