Poroșenko: Republica Moldova este un partener de încredere al Ucrainei

by Genko Genko

Republica Moldova este un partener de încredere al Ucrainei și este important să existe un ajutor reciproc în realizarea parcursului comun de integrare în Uniunea Europeană, spune președintele ucrainean Petro Poroșenko

„Premierul Chiril Gaburici poate conta pe suportul Ucrainei în realizarea intențiilor de modernizare a țării și de implementare a agendei europene. Este important să ne ajutăm reciproc în realizarea parcursului comun de integrare în Uniunea Europeană”, a declarat președintele ucrainean, în cadrul unei întrevederi cu premierul Chiril Gaburici.

Poroşenko, precum şi premierul Arsenii Iaţeniuk au reiterat interesul părţii ucrainene în dezvoltarea cooperării bilaterale. Autorităţile de la Kiev au apreciat faptul că Republica Moldova acordă asistența posibilă în depășirea consecințelor conflictului armat din raioanele de est ale Ucrainei.

Având în vedere natura generală a conflictelor separatiste din cele două ţări, Gaburici a menţionat că Republica Moldova pledează pentru o cooperare mai strânsă cu Ucraina în soluţionarea acestora, inclusiv în cadrul organizațiilor internaționale.

În cadrul întrevederii dintre cei doi, s-a convenit asupra amplificării schimbului de date, a experienţei şi bunelor practici în domeniul energetic şi cel cibernetic. Părţile au discutat despre sincronizarea sistemelor energetice ale Republicii Moldova și Ucrainei cu rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport ENTSO-E, în scopul diversificării pieței de energie electrică prin intermediul unor noi oportunități transfrontaliere.

În aceeaşi ordine de idei, s-a făcut referire și la proiectele privind managementul integrat al frontierei de stat și modernizarea punctelor de trecere ale frontierei, inclusiv în cooperare cu Misiunea EUBAM. Oficialii și-au exprimat interesul comun pentru dezvoltarea activităților în această direcție, inclusiv pentru extinderea proiectelor-pilot de patrulare comună a frontierei de est a Republicii Moldova, care deja au demonstrat eficiența în diminuarea riscurilor migraţionale şi de altă natură în regiune.

CITIȚI ȘI...