Poroşenko denunţă ambiţiile imperialiste ale lui Putin, marcând separat Ziua Victoriei

by Genko Genko

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că ţara sa nu va mai marca niciodată Ziua Victoriei împreună cu Rusia, denunţând politicile expansioniste ale Kremlinului şi acuzându-l pe omologul său rus, Vladimir Putin, că încearcă să creeze un nou „imperiu”.

Ucraina a celebrat vineri, la fel ca ţările occidentale, victoria împotriva Germaniei naziste în al II-lea Război Mondial.

Poroşenko a denunţat folosirea de către Rusia a cuvântului „fascist” pentru a cataloga protestele care au condus în 2014 la înlăturarea preşedintelui prorus al Ucrainei, Viktor Ianukovici. Moscova a denunţat în mai multe rânduri metodele „fasciste” ale Administraţiei prooccidentale de la Kiev, pe fondul conflictului separatist din estul Ucrainei, soldat cu cel puţin 6.200 de morţi.

„Este culmea cinismului ca Ucraina să fie catalogată drept un presupus stat fascist. Scopul acuzaţiilor este justificarea în faţa poporului rus a acţiunilor criminale, a agresiunii Rusiei contra Ucrainei”, a spus Poroşenko, potrivit Reuters.

„Nu vom mai marca niciodată Ziua Victoriei o dată cu Rusia, care foloseşte cu sânge rece această sărbătoare ca pretext pentru justificarea politicilor expansioniste, pentru ţinerea vecinilor în sfara sa de influenţă şi pentru crearea din nou a unui imperiu”, a acuzat Poroşenko sâmbătă.

Rusia celebrează, sâmbătă, 70 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste în al II-lea Război Mondial, momentul central fiind parada militară din Piaţa Roşie. La paradă asistă preşedintele Vladimir Putin, omologul său chinez, Xi Jinping, indian, Pranab Mukherjee, şeful statului egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, şi liderul Cubei, Raul Castro.

CITIȚI ȘI...