Porosenko ar putea comite o greșeală care le-ar permite separatiștilor să ocupe toată Ucraina

by Genko Genko

Petro Porosenko, noul președinte al Ucrainei, are două variante de a conduce țara: fie îi înfruntă pe separatiștii din est și riscă să pornească un razboi, fie face un compromis față de Rusia și formează o republică federală.

„Regele ciocolatei” din Ucraina a ocupat funcții de conducere atât în administrația liderului fugar Viktor Ianukovici, cât și în cea a lui Viktor Iuscenko, se arată într-un material semnat de analistul politic Iakov Kedmi și publicat pe i24 News.

Omul de afaceri a fost ministru de Externe și șef al Consiliului Național de Securitate, precum și parlamentar din partea mai multor partide politice, atât proruse, cât și proeuropene.

La sfârșitul conducerii lui Ianukovici, puterile prezidențiale au fost reduse, o mare parte din acestea fiind delegate Parlamentului și Guvernului, iar acum este dificil de stabilit ce responsabilități va avea noul președinte.

La puțin timp înainte ca Porosenko să fie ales lider al Ucrainei, regimul de la Moscova a afirmat că vede ca pe o amenințare o posibilă aderare la NATO a fostului stat sovietic.

De asemenea, regiunile separatiste Donetk și Luhansk din estul Ucrainei și-au declarat independența și, recent, s-au unit informal, formând Noua Rusie.

Au avut loc lupte crâncene între insurgenți și armata ucraineană, soldate cu zeci de morți din ambele tabere. Până acum, se pare că rebelii au ieșit învingători, în ciuda echipamentului militar mai performant al forțelor guvernamentale.

Asistăm, deci, la începutul unui război civil în Ucraina, susține expertul. Rebelii plănuiesc să îi alunge pe militarii ucraineni din regiunile estice, bazându-se pe ajutorul Rusiei, atât economic, cât și militar. Este clar că acest sprijin există, pentru că altfel insurgenții nu ar fi rezistat până acum în fața armatei ucrainene.

De asemenea, instabilitatea economică a Ucrainei este din ce în ce mai adâncă, mai ales în contextul în care Guvernul de la Kiev ar putea intra într-un razboi energetic cu Moscova, pe fondul datoriei la gaze și a majorării tarifului de către Rusia.

Angajarea Ucrainei într-un razboi din această poziție este aproape imposibilă. Nici Statele Unite, nici Uniunea Europeană, nu ar putea suporta costurile uriașe ale unui conflict militar major.

Așadar, Petro Porosenko are de ales din a face un compromis față de Rusia și a opri acțiunea militară din est sau de a continua să lupte împotriva forțelor rebele.

Dacă va opri operațiunea militară împotriva separatiștilor, atunci vor începe negocierile pentru modificarea Constituției și pentru transformarea Ucrainei într-un stat federal.

În schimb, continuare luptelor pentru eliminarea lor ar putea evolua într-un sangeros război civil. Sunt slabe șanse ca Guvernul de la Kiev să câștige un astfel de război, iar rebelii susținuți de Rusia ar putea ocupa, în final, Kievul, chiar și restul Ucrainei, în opinia analistului.

CITIȚI ȘI...