Ponturi: Cum să folosești Windows XP în siguranță şi în continuare

by Genko Genko

Dacă nu eşti instituţie publică, bancă sau serviciu secret, s-ar putea să nu fie o tragedie atât de mare faptul că vrei să-ţi păstrezi pe calculator vechiul sistem de operare Windows XP. Dar trebuie să-ţi iei câteva măsuri de precauţie.

În această noapte, Microsoft şi-a luat mâinile de pe legendarul sistem de operare Windows XP. Îl va lăsa pradă hackerilor şi viruşilor informatici. Dacă ai în continuare un calculator cu XP, cei de la Microsoft te îndeamnă să treci urgent să-ţi cumperi o nouă versiune de Windows. Dar, dacă nu ai bani pentru un nou sistem de operare sau pentru un nou calculator, există câteva trucuri de securitate care te pot ajuta să-ţi mai păstrezi o perioadă vechiul Windows XP. Deşi, recomandabil este să treci la un moment dat pe un sistem de operare mai sigur.

Înainte de toate, instalează-ţi un antivirus. Dacă se poate, unul puternic. Începând de azi Microsoft nu va mai repara breşele de securitate din Windows XP. Dar antiviruşii pot descoperi şi elimina acei viruşi care încearcă să exploateze breşele.

Apoi, actualizează-ţi toate programele din calculator. De la browserul pe care îl foloseşti ca să navighezi pe internet până la programele pe care le foloseşti când te uiţi la filme şi asculţi muzică. Programele au propriile sisteme de securitate. Cu cât sunt mai noi, cu atât riscurile unor atacuri informatice scad considerabil.

Odată ce Windows XP a rămas fără suport tehnic, există riscul ca programele periculoase şi viruşii să încerce să-ţi fure parolele conturilor de mail şi de facebook. Asigură-te că-ţi poţi recupera conturile în cazul în care îţi sunt deturnate. Atât Google cât şi Facebook sau Yahoo îţi permit să-ţi legi contul personal cu numărul de telefon. Astfel, îţi vei putea demonstra oricând identitatea.

În acelaşi timp, ar fi recomandat să renunţi la internet banking sau la orice altă activitate bancară pe care o desfăşori pe un calculator cu Windows XP. De azi, riscurile sunt prea mari. Să-ţi pierzi contul de Facebook, e ceva, dar să-ţi pierzi banii din contul bancar poate fi o tragedie.

Şi, nu în ultimul rând, nu lăsa pe calculatorul cu Windows XP fotografii compromiţătoare, documente importante sau alte informaţii personale sensibile. Nu ştii pe mâna cui pot să ajungă. Pune-le pe pe un stick USB sau pe un hard-disk extern.

Şi ca să nu mai fii expus riscurilor, ai două opţiuni: fie te deconectezi de la internet, fie laşi bătrânul XP să iasă la pensie şi îţi instalezi pe calculator un sistem de operare mai nou.

În pofida eforturilor Microsoft de a nu mai promova fostul său sistem de operare vechi de 13 ani, XP continuă să fie folosit de 20-30% din calculatoarele care funcționează cu Windows în întreaga lume, potrivit estimările din sector.

CITIȚI ȘI...